5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalGuvernul din Sri Lanka promite o reformă a securităţii de stat

Guvernul din Sri Lanka promite o reformă a securităţii de stat

Marţi, Sirisena a declarat că avertizările privind atacurile nu au ajuns şi la el, promiţând „măsuri ferme”.

Premierul Ranil Wickremesinghe a declarat că ISIS ar putea fi implicată în atacuri. Gruparea teroristă a revendicat atacurile, însă nu a oferit dovezi privind o implicare directă.

Înmormântările victimelor continuă în toată ţara. Miercuri, bilanţul victimelor a ajuns la 359 de morţi.

Într-un discurs televizat marţi, Sirisena a declarat că va restructura complet poliţia şi forţele de securitate în următoarele săptămâni.

„Oficialii de securitate care au primit informaţiile privind atacurile de la o naţiune străină nu mi le-au prezentat. Am decis să iau măsuri ferme împotriva acestor oficiali”, a declarat el.

Ethirajan, corespondentul BBC în Asia, a informat că este stânjenitor pentru preşedinte să recunoască faptul că oficiali de securitate nu au considerat necesar să împartă cu el aceste avertizări.

Autorităţile au informat că se caută posibile legături între tinerii musulmani locali care au coordonat aceste atacuri sinucigaşe şi ISIS.

Guvernul din Sri Lanka a dat vina pe gruparea locală islamistă National Thowheed Jamath (NTJ). Însă premierul Wickremesinghe a declarat că este imposibil ca atacurile să fi fost coordonate doar local.

Poliţia a reţinut 40 de suspecţi în legătură cu atacurile, toţi dintre ei fiind localnici. Starea de urgenţă rămâne valabilă pentru a preveni noi atacuri.

Atacurile au avut ca ţintă trei biserici, pline cu ocazia slujbei de Paşte şi trei hoteluri de lux din capitala Colombo.

ISIS a informat că a vizat „cetăţeni ai alianţei de militanţi (coaliţia anti-ISIS coordonată de SUA) şi creştinii din Sri Lanka”, prin agenţia sa Amaq.

Nu a oferit dovezi în acest sens însă au distribuit o imagine pe reţelele sociale a opt oameni despre care susţine că ar fi orchestrat atacul.

Wickremesinghe a afirmat că rezultatele preliminare ale investigaţiei arată că atacurile au venit ca răspuns la atentatul din Noua Zeelandă asupra a două moschei care a cauzat moartea a 50 de oameni.

NTJ nu a mai coordonat niciodată atacuri la scară înaltă şi a negat că ar fi implicată în evenimentele de duminică.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...
Ultima oră
Pe aceeași temă