Guvernul britanic respinge sugestia lui Juncker că ar putea amâna retragerea din UE

Regatul Unit intenţionează să se retragă din UE la data stabilită, pe 29 martie, în ciuda sugestiei preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că Brexit-ul ar putea fi amânat până după alegerile europarlamentare din mai, a precizat ministrul britanic de resort.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 19.02.2019 - 13:19

Juncker declarase cu câteva ore mai devreme că nu exclude prelungirea procesului conform Articolului 50 din tratatul UE, ceea ce ar permite Regatului Unit să organizeze alegeri pentru Parlamentul European. "Orice decizie de a solicita mai mult timp ţine de Regatul Unit. Dacă s-ar face o astfel de cerere, nimeni din Europa nu i s-ar opune", a spus el într-un interviu acordat ziarului german Stuttgarter Zeitung, preluat de dpa. În privinţa posibilităţii ca britanicii să trimită din nou europarlamentari la Bruxelles, preşedintele CE a apreciat că ar fi un scenariu "greu de imaginat" şi "o glumă întârziată a istoriei".

La sosirea la Bruxelles pentru o reuniune cu colegii săi europeni, Callanan a insistat însă că premierul britanic Theresa May s-a exprimat clar asupra respectării termenului de 29 martie. PA menţionează că există informaţii potrivit cărora unii membri ai cabinetului de la Londra au făcut presiuni pentru solicitarea unei amânări.

Jose Manuel Barroso, fost preşedinte al Comisiei Europene, este de părere că Regatul Unit va amâna Brexit-ul, iar UE va accepta o cerere în acest sens pentru a permite stabilirea detaliilor. "Cred că scenariul cel mai probabil este să nu se facă asta în martie anul acesta. Avem nevoie de mai multe (...) pregătiri", a spus Barroso, care în prezent este preşedinte fără atribuţii executive al băncii Goldman Sachs. Televiziunea Sky News, preluată de Reuters, citează şi explicaţia lui: "Chiar dacă ar exista un acord pozitiv acum, din punct de vedere practic, evident că nu este pregătit totul. Deci cred că ar fi corect să avem o anumită prelungire".

Comentarii