Guatemala: S-au oprit operaţiunile de căutare a celor circa 200 de dispăruţi

Autorităţile din Guatemala au sistat duminică operaţiunile de căutare a circa 200 de persoane îngropate de erupţia violentă a vulcanului Fuego la începutul lunii iunie, soldată cu moartea a cel puţin 110 persoane, informează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 18.06.2018 - 09:39

"S-a decis că acţiunile de căutare să fie definitiv oprite în San Miguel Los Lotes şi El Rodeo (...), iar zona a fost declarată nelocuibilă" a declarat presei Serviciul de protecţie civilă.

Anunţul intervine în condiţiile în care căutările fuseseră suspendate de vineri după-amiaza din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Operaţiunile de salvare a persoanelor dispărute în tonele de moloz a fost îngreunată de activitatea continuă a vulcanului şi de precipitaţiile masive căzute în zona sinistrată, provocând alunecări de teren.

În urma erupţiei vulcanului Fuego la 3 iunie, 110 de persoane şi-au pierdut viaţa, 197 au fost date dispărute, iar 3.617 au fost adăpostite în 70 de centre de primire, potrivit datelor oficiale.

Serviciul de protecţie civilă a indicat, de asemenea, că duminică, în vulcanul Fuego au fost înregistrate mici erupţii, cu o frecvenţă de 4-5 pe oră, care au expulzat coloane de cenuşă până la mii de metri deasupra craterului acestui colos de 3.763 metri, situat la 35 kilometri sud-vest de capitală.

De asemenea, Pacaya şi Santiaguito, alţi doi vulcani activi din Guatemala, şi-au intensificat activitatea în ultimele zile, ceea ce face necesară menţinea rezidenţilor şi autorităţilor în stare de alertă, potrivit unui raport al Institutului de Vulcanologie (Insivumeh).

Comentarii