15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalGroenlanda îi transmite lui Trump că este pregătită de afaceri

Groenlanda îi transmite lui Trump că este pregătită de afaceri

”Suntem deschişi la afaceri, dar nu suntem de vânzare”, a declarat pentru Reuters ministrul de Externe al Groenlandei Ane Lone Bagger.

Trump urmează să efectueze o vizită la Copenhaga în septembrie şi să discute despre Arctica cu premierii Danemarcei şi Groenlandei – un teritoriu autonom danez.

Ziarul Wall Street Journal (WSJ) a dezvăluit aceste discuţii despre cumpărarea Groenlandei.

Două surse au declarat pentru Reuters că unii consilieri au luat această idee ca pe o glumă, iar alţii, la Casa Albă, mai în serios.

Însă politicienii danezi denunţă această idee.

”Trebuie să fie o glumă de Ziua Păcălelii. Complet în afara sezonului”, comentează pe Twitter fostul premier danez Lars Lokke Rasmussen.

”Dacă se gândeşte la asta, atunci asta e dovada finală a faptului că a înnebunit”, a apreciat, la postul DR, un purtător de cuvânt al partidului Popular Danez, Soren Espersen.

”Gândul că Danemarca ar vinde Statelor Unite 50.000 de cetăţeni este complet ridicol”, a adăugat el.

Groenlanda, o regiune daneză autonomă, situată între oceanele Atlantic de Nord şi Arctic, este dependentă economic de Danemarca. Ea se autoguvernează, iar Copenhaga îi asigură apărarea şi politica externă.

”Sunt sigură că o majoritate a groenlandezilor crede că este mai bine să avem o relaţie pe termen lung cu Danemarca decât cu Statele Unite”, declară pentru Reuters o parlamentară daneză din Partidul Inuit Ataqatigiit (IA), a doua formaţiune din Groenlanda. ”Primul lucru care-mi vine în minte este «nu, mulţumesc»”, adaugă ea.

Premierul Mette Frederiksen şi ministrul de Externe Jeppe Kofod nu au comentat imediat, şi nici Ambasada Statelor Unite la Copenhaga.

”O, Doamne. Ca unul care iubeşte Groenlanda (…) şi poporul, asta e o catastrofă completă şi totală”, exclamă pe Twitter fostul ambasador american în Danemarca Rufus Gifford.

Groenlanda se află în centrul atenţiei marilor puteri – China, Rusia şi Statele Unite – din cauza localizării  strategice şi resurselor sale minerale.

Rusia se comportăagresiv la Arctica, iar acţiunile Chinei trebuie observate cu atenţie, sublinia în mai secretarul de Stat american Mike Pompeo.

Statele Unite deţine baza aeriană Thule, în nordul Groenlandei, în baza unui acord danezo-american în domeniul apărării din 1951.

Nimic nu pare să arate că o cumpărare a Groenlandei s-ar afla pe agenda negocierilor între Trump şi danezi.

Un parlamentar din cadrul Partidului Social Liberal Danez, Martin Lidegaard, un fost ministru de Externe, a catalogat ideea drept o ”propunere grotescă”, fără bază în realitate.

”Vorbim despre oameni în carne şi oase şi nu poţi să vinzi Groenlanda ca o fostă putere colonială”, a declarat el pentru Reuters.

”Dar ceea ce putem lua în serios este faptul că interesele şi mizele americane în Arctica cresc în mod semnificativ şi că ei vor o influenţă mai mare”, a adăugat el.

În 1917, Danemarca a vândut Indiile Daneze de Vest cu 25 de milioane de dolari Statelor Unite, care le-a redenumit Insulele Virgine americane.

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

O familie de 9 persoane, dintre care șase copii, din Rafah a fost ucisă într-una tac israelian

Un atac israelian a omorât nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, vineri seara la Rafah, în sudul îndepărtat al...
Ultima oră
Pe aceeași temă