Foto: Twitter

Grecia propune Macedoniei să-și schimbe numele într-unul "intraductibil" ca să nu mai apară confuzii

Guvernul grec a comunicat că Republica Macedonia ar trebui să adopte un nume "intraductibil", ceea ce ar permite soluţionarea disputei între cele două ţări, informează postul France 24 citat de Mediafax.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

31.01.2018 - 10:36

Guvernul de la Atena consideră că o țară numită Macedonia ar putea emite o revendicare teritorială asupra regiunii Macedonia din nordul Greciei.

"Primul lucru de discutat este un nume în graiul sau graiurile ţării vecine care nu poate fi tradus în altă limbă", a declarat Nikos Kotzias, ministrul grec de Externe, pentru postul de televiziune ERT, informează site-ul postului France 24.

Kotzias, care marţi urmează să se întâlnească cu mediatorul ONU, Matthew Nimetz, a mai afirmat că orice acord pe această temă va trebui ratificat de Parlamentul de la Atena şi va fi necesară modificarea Constituţiei Republicii Macedoniei.

Săptămâna trecută, Nimetz a propus patru nume alternative în limba macedoneană, inclusiv "Republika Nova Makedonija" (Republica Noua Macedonia).

Republica Macedonia şi-a declarat independenţa în anul 1991 şi a reuşit să evite violenţele ce au urmat dizolvării Iugoslavei.

Din cauza disputei cu privire la denumirea Macedoniei, Grecia a blocat încercările fostei republici iugoslave de a adera la NATO şi candidatura acesteia la UE.

Comentarii