10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalGrecia a intrat în zona roșie, iar mii de turiști români și-au...

Grecia a intrat în zona roșie, iar mii de turiști români și-au abandonat vacanțele

Situația epidemiologică din Grecia s-a agravat de la o zi la alta, iar în scurt timp țara a trecut de la zona verde, la cea roșie, riscul de infectare cu coronavirus fiind unul extrem de ridicat. În plin sezon estival, autoritățile elene au anunțat noaptea trecută măsuri dure pentru a opri răspândirea în masă a virusului și a ține sub control valul de noi infectări. Insulele Mykonos și Ios, cunoscute pentru petrecerile aglomerate și viața de noapte zgomotoasă, ar putea fi închise, potrivit presei internaționale, cauza principală fiind cluburile, care până de curând găzduiau mii de turiști și care nu respectau regulile impuse în contextul pandemiei de Covid-19. Autoritățile au decis să consolideze prezența poliției pe insule, îngrijorați de faptul că antreprenorii locali nu respectă măsurile de prevenire a răspândirii virusului. Adjunctul ministrului grec al protecției civile, Nikos Hardalias, a declarat că Mykonos și Ios ar fi „la un pas” să implementeze măsuri suplimentare. La începutul acestei luni, muzica a fost interzisă în cluburile și restaurantele din Mykonos, spre dezamăgirea petrecăreților care au cheltuit sume exorbitante de bani pentru a se distra. De asemenea, autoritățile s-au arătat îngrijorate și de situația insulelor Zakynthos, Tinos, Lefkada, Santorini, Paros și Rodos, care deși sunt ceva mai liniștite, găzduiesc mii de turiști, iar aglomerația este inevitabilă. Insulele grecești din sud au fost marcate roșu închis pe harta Covid a Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 00.00, a intrat în vigoare noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat, iar condițiile de călătorie pentru români s-au schimbat la rândul lor. Rata de infectare în Grecia a ajuns la 3,46 la mia de locuitori, iar carantina a devenit obligatorie pentru turiștii care se întorc din această zonă, în cazul în care nu sunt vaccinați împotriva coronavirusului. Cei care au fost vaccinați cu schema completă cu cel puțin 10 zile înainte sau care au fost infectați cu Covid-19 în ultimele 180 de zile și nu mai devreme de 14 zile nu vor intra în carantină. De asemenea, excepție fac și copiii până la vârsta de 6 ani, iar în cazul celor între 6-16 ani, este nevoie de dovada unui test PCR negativ făcut cu maxim 72 de ore înainte.

Cum Grecia a fost introdusă în zona roșie, mii de români au stat la cozi uriașe la intrarea în țară și și-au abandonat vacanțele de teamă să nu fie obligați să stea în carantină timp de 14 zile. Potrivit Poliției de Frontieră, s-a înregistrat aglomeraţie la punctul de trecere de la Vama Veche, unde oamenii au așteptat pe loc mai bine de o oră, iar la Calafat, timpul de așteptare la graniță a depășit și 70 de minute. Aglomerație a fost și la punctul de trecere a frontierei Giurgiu, unde s-a putut trece după 50 de minute.

Cu toate că tot mai mulți turiști decid să își scurteze vacanțele în statul elen și pleacă spre casă, cozi uriașe s-au făcut și la intrarea în Grecia.  La Makaza, s-a așteptat peste 3 ore la coadă, fiind oprită fiecare mașină, iar documentele turiștilor sunt verificate în detaliu. Ba mai mult, se realizează și teste a unor persoane. Un turist român a povestit că mai multe persoane, inclusiv cele vaccinate, din fiecare mașină, au fost testate la intrarea în țară, excepție fiind cele care déjà dețineau un test PCR negativ. Totuși, acesta a susținut că testele și verificările s-au făcut în maxim 10 minute pentru fiecare mașină.

 

Potrivit statisticilor, sosirile au crescut cu 130% față de anul trecut, când Grecia, națiune care depinde într-o măsură foarte mare de turism, a înregistrat o scădere de 75% a vizitatorilor. Specialiștii susțin că în cele 10 săptămâni de când și-a deschis sezonul estival, Grecia a făcut față pandemiei și a ținut totul sub control, până acum. Varianta Delta a virusului a făcut ca gestionarea situației epidemiologice să fie mult mai dificilă, iar răspândirea mult mai rapidă a mutației a dus și la creșterea semnificativă a numărului de cazuri noi de infectare cu Covid-19. Ratele de infectare în Grecia au crescut mai ales în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. În ceea ce privește campania de vaccinare, oficialii greci din domeniul sănătății au anunțat că cinci milioane de persoane au fost vaccinate împotriva coronavirusului, fiind cu mult sub nivelul așteptărilor, însă ar fi totuși un număr mulțumitor, spun specialiștii. Turismul este una dintre cele mai importante ramuri economice în Grecia, iar închiderea insulelor și limitarea accesului turiștilor reprezintă un impas. Turismul reprezintă aproape 25% din PIB-ul grecesc, iar unul din cinci locuri de muncă se încadrează în acest sector.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă