Giuseppe Conte este hotărât să prelungească starea de urgență în Italia

Premierul italian Giuseppe Conte consideră că prelungirea stării de urgenţă la nivel naţional, din cauza epidemiei de COVID-19, este inevitabilă, informează Agerpres, care preia o știre a agenției germane dpa.

Share

Rl online 0 comentarii

28.07.2020 - 20:42

Adresându-se Senatului, Conte a încercat să obţină sprijin politic pentru măsura preconizată, deşi guvernul poate teoretic să o adopte fără susţinerea parlamentului.

„Trebuie să fim conştienţi că încetarea stării de urgenţă ar paraliza întregul sistem de protecţie şi prevenire construit în ultimele luni”, a avertizat prim-ministrul.

Starea de urgenţă în Italia ar urma să expire vineri, iar Conte ar dori prelungirea până în octombrie. El s-a declarat însă deschis la alte sugestii din partea parlamentului.

Lideri din opoziţie - de exemplu Matteo Salvini, fost ministru de interne şi vicepremier, din cadrul formaţiunii Liga - şi experţi în domeniul juridic s-au pronunţat împotriva prelungirii propuse, susţinând că este o încălcare a drepturilor civile.

În ultimele săptămâni, situaţia din Italia s-a ameliorat, dar există încă temeri privind posibilitatea unui al doilea val al epidemiei. Până acum, în ţară s-au înregistrat aproape 247.000 de cazuri şi peste 35.000 de decese după infectarea cu virusul care provoacă COVID-19, conform datelor actualizate marţi de ministerul sănătăţii.

Comentarii