10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalGinerele lui Donald Trump nu mai are acces la rapoartele secrete de...

Ginerele lui Donald Trump nu mai are acces la rapoartele secrete de la Casa Albă

În calitatea de consilier principal, Kushner avea acces la documente clasificate de mare sensibilitate. Președintele Trump ar fi putut să-l păstreze în echipa restrânsă care participă la raportul secret zilnic, dar a preferat să lase decizia generulului John Kelly, șeful personalului său.

„Nu am niciun dubiu că generalul Kelly va lua decizia corectă”, a declarat Trump.

Sub „jurisdicția” lui Kelly a intrat și Ivanka, fiica președintelui, căreia generalul i-a tăiat accesul direct la președinte, pentru informări care intrau în competența sa.

   Demisii în echipa lui Jared

Și alți apropiați ai tânărului cuplu, care a debutat cu mare influență în mandantul Trump, au suferit retrogradări. Reed Cordish, din echipa pentru Oficiul American de Inovații, ce intra în atribuțiile lui Kushner, a demisionat luna aceasta. Un alt apropiat, Josh Raffel, care era director de comunicații și un fel de secretar al cuplului, va pleca în maximum două luni.

Mai mulți membri ai echipei Trump vor primi acordul să-și continue activitățile în cadrul administraiei, însă fără să aibă acces la informații secrete. Lista nu a fost publicată și se pare că nici generalul Kelly nu a semnat-o încă.

Joi, membrii personalului vor primi un memo privind atribuțiile viitoare, vor fi audiați de oficiali ai serviciului de securitate de la Casa Albă, iar unora li se va comunica și motivele pentru care nu mai au acces la rapoartele secrete.

„Orice încălcare a acestei decizii va duce la violarea securității Casei Albe și la un posibil caz penal”, se arată în comunicatul ce le va fi înmânat.

    Ușor de manipulat de entități străine

Conform publicației The Washington Post, unul dintre motivele pentru care acreditarea de securitate a lui Kushner a fost retrogadată reprezintă relaţiile lui apropiate cu numeroşi oficiali străini, din Emiratele Arabe Unite, China, Israel, Mexic.

Experții în securitate consideră că ginerele lui Trump poate fi manipulat de entități străine din cauza datoriilor sale precum şi a lipsei de experienţă.

Această „retrogradare” vine după ce Casa Albă încă resimte consecinţele controversei din jurul lui Rob Porter, fost membru al staff-ului lui Trump, care a fost nevoit să demisioneze după ce a fost acuzat de violenţă domestică de două dintre fostele sale soţii. Casa Albă s-a arătat şocată de acuzaţiile aduse lui Porter.

În timpul scandalului, s-a descoperit că Porter s-a ocupat şi de documente clasificate timp de un an deşi nu avea o acreditare de securitate permanentă.

Acreditarea de securitate a lui Kushner a fost controversată de la bun început după ce s-a descoperit că a ascuns mai multe bunuri financiare şi numeroase contacte cu lideri şi oficiali străini atunci când a completat documentele pentru a obţine acreditarea.

Printre cele ce nu au fost menţionate de Kushner se numără şi o întâlnire cu ambasadorul rus la acea vreme, Sergey Kislyak, în decembrie 2016.

Cele mai citite

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Un etaj al unui bloc din Craiova s-a prăbușit parțial și zeci de persoane au fost evacuate în urma unei explozii

O explozie neurmată de incendiu a avut loc, miercuri seara, la un bloc de locuinţe de tipul P+1 din municipiul Craiova, în urma căruia...

Ciolacu, declarații cu privire la discuțiile din Qatar

Într-o vizită oficială în Doha, capitala Qatarului, premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri întrevederi semnificative, conturând perspectivele de cooperare și colaborare între România și...
Ultima oră
Pe aceeași temă