Doi bărbați mascați au țâșnit dintre mașini și au tras asupra mașinii în care se afla Helene Pastor

Ginerele, „creierul“ asasinării miliardarei Hélène Pastor

Procesul afacerii asasinării miliardarei din Monaco, Hélène Pastor, și a șoferului său, s-a deschis la Aix-en-Provence, iar printre cei zece acuzați se află ginerele victimei, suspectat că a comandat crima.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 20.09.2018 - 14:21

În centrul anchetei se află polonezul Wojciech Janowski, ginerele Hélènei Pastor, și consul onorific. Acesta stă în boxa acuzaților alături de un antrenor și de mici pungași proveniți din cartierul de nord din Marsilia.

O „distribuție“ uimitoare în această afacere stranie unde elita monegască se amestecă cu lumea interlopă din Marsilia.

Crima din seara zilei de 6 mai 2014, din fața spitalului din Nisa, a bulversat principatul Monaco, unde dinastia Pastor dăinuia de aproape un secol.

Hélène Pastor, discreta moștenitoare a unui vechi și puternic imperiu imobiliar, și șoferul Mohamed Darwich, de naționalitate egipteană, au căzut victime într-un atac armat în parcarea spitalului, unde miliardara venise să-l viziteze pe fiul ei, Gildo, spitalizat după un accident vascular.

Doi bărbați mascați au țâșnit dintre mașini și au tras asupra mașinii care părăsea parcarea. Răniți foarte grav, miliardara (77 ani) și șoferul (54 ani) au murit la spital după câteva zile.

Suspiciunile inițiale privind omorul s-au îndreptat spre mafia rusă sau italiană, dar ancheta a condus spre un scenariu șocant, în care ginerele miliardarei, Wojciech Janowski, este „creierul“ omorului.

Janowski, 69 ani, este soțul fiicei mai mari a Hélènei, Sylvia Ratowski. Cum a ajuns să comande asasinarea soacrei sale acest respectabil om de afaceri polonez, consul onorific al țării sale la Monaco, elegantă gazdă a galelor de binefacere, omul decorat cu Ordinul pentru Merit de președintele francez, Nicolas Sarkozy, pentru operele sale caritabile să fie creierul acestui complot?

După o anchetă care a durat patru ani, judecătorul a concluzionat că mobilul crimei a fost averea, pentru a acoperi „gaura financiară“ cauzată de eșecul afacerilor.

„Prin moartea Hélènei Pastor, fiica sa moștenea o parte importantă a averii și ginerele spera să preia controlul asupra acesteia“, se arată în actul de acuzare.

Investigațiile demonstrează și că Wojciech Janowski era un mistificator, un om de afaceri ratat, trăind numai din cecurile soției, motiv de nemulțumire profundă. El ar fi plănuit asasinarea soacrei sale timp de doi ani, conform actului de acuzare. 

Comentarii