Ghouta Orientală, la un pas de a fi recucerită de armata siriană. Lupte sângeroase lângă Damasc

Armata siriană "a avansat pe mai multe direcţii" în enclava insurgenţilor Ghouta Orientală, a anunţat duminică o sursă militară, citată de agenţia de presă oficială Sana, în condiţiile în care regimul de la Damasc tocmai a realizat o străpungere spectaculoasă în acest bastion.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Actualizat: 04.03.2018 - 16:42

Susţinut de aliatul său rus, regimul lui Bashar al-Assad încearcă să recucerească ultimul fief al insurgenţilor de lângă Damasc, unde circa 400.000 de civili aflaţi sub asediu din 2013 se confruntă cu o gravă criză umanitară.

"Unităţile armatei siriene au avansat pe mai multe direcţii, (...) eradicând în mai multe regiuni prezenţa grupărilor teroriste care le controlau", a declarat sursa militară, cu referire la insurgenţi.

Astfel, forţele regimului au "reluat controlul" asupra mai multor localităţi ale enclavei rebele, inclusiv asupra Otaya şi Nachabiye, a precizat sursa.

Sâmbătă, organizaţia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a informat cu privire la o avansare importantă a regimului în enclava situată la est de Damasc, estimând că forţele regimului au recucerit 10% din teritoriul insurgenţilor.

Forţele regimului au cucerit teritorii în estul şi sud-estul enclavei, iar luptele au continuat duminică.

Regimul de la Damasc a lansat la mijlocul lui februarie o campanie aeriană de o rară violenţă, în care au fost ucişi 650 de civili în Ghouta Orientală şi care, potrivit unui ONG şi media proregim, ar urma să constituie preludiul pentru o ofensivă terestră.

Această ofensivă nu a fost niciodată anunţată oficial, însă luptele la sol s-au intensificat în ultimele zile, în pofida armistiţiului zilnic de cinci ore decretat de Moscova şi intrat în vigoare marţi, potrivit AGERPRES.

Comentarii