15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalGermania și Franța: Trump distruge încrederea G7

Germania și Franța: Trump distruge încrederea G7

Anunţul făcut de Trump pe Twitter, după plecarea sa de la summit-ul G7 din Canada, a aruncat în aer ceea ce părea un conses fragil de rezolvare a disputei comerciale dintre Washington şi principalii săi aliaţi.

Trump l-a criticat şi pe premierul canadian Justin Trudeau, afirmând că ar putea introduce şi tarife pe importurile de automobile, pe lângă cele aplicate importurilor de oţel şi aluminiu.

Germania şi Franţa au anunţat că susţin comunicatul G7, în pofida deciziei lui Trump.

”În câteva secunde poţi distruge încrederea cu doar 280 de caractere scrise pe Twitter”, a declarat ministrul german de Externe Heiko Maas, întrebat despre schimbarea de atitudine a lui Trump, adăugând că va lua mult mai mult pentru refacerea încrederii.

Comportamentul lui Trump ”nu a fost o surpriză, am mai văzut asta în privinţa acordului referitor la schimbările climatice şi a acordului nuclear cu Iranul”, a spus Maas, care este un membru important al Social Democraţilor, partid partener în guvernul de coaliţie condus de cancelarul Angela Merkel.

Trump a retras Statele Unite din acordul de la Paris convenit în 2015 pentru combaterea schimbărilor climatice, iar luna trecută din acordul nuclear cu Iranul, semnat în iulie 2015, despre care a afirmat că favorizează doar statul iranian.

Liderul SPD Andrea Nahles l-a acuzat pe Trump că a transformat summit-ul G7 într-un dezastru cu tweet-urile sale şi cu nerespectarea responsabilităţilor sale internaţionale.

“Preşedintele Trump creează haos. Politicile rezonabile şi sigure nu sunt posibile în acest fel”, a spus acesta.

Un oficial al preşedinţiei franceze a spus că Franţa şi Europa susţin comunicatul G7 şi că oricine îşi retrage sprijinul dă dovadă de ”incoerenţă şi inconsecvenţă”.

”Cooperarea internaţională nu poate depinde de mânie şi sloganuri. Să fim serioşi”, a spus oficialul francez, care a vorbit în condiţii de anonimat.

Trump a înfuriat Uniunea Europeană, Canada şi Mexic prin impunerea de tarife pe importurile americane de oţel şi aluminiu, acuzând că Statele Unite au fost dezavantajate în acordurile comerciale.

Preşedintele american şi aliaţii europeni sunt în dezacord în pivinţa deciziei de a retrage SUA din acordul cu Iranul şi acordul de la Paris.

”Trebuie să ne păstrăm luciditatea şi să tragem concluziile corecte”, a spus Maas, adăugând că răspunsul Europei trebuie să fie unitatea, apărarea intereselor şi întărirea alianţelor cu state precum Japonia şi Canada

”Europa unită trebuie să fie răspunsul pentru America First”, a adăugat Maas.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că Berlinul susţine comunicatul G7, în care liderii au subliniat rolul crucial al sistemului comercial internaţional bazat pe reguli şi au promis să combată protecţionismul.

La Washington, principalul consilier economic al Casei Albe l-a acuzat pe premierul canadian că l-a trădat pe Trump polarizând declaraţiile referitoare la politica comercială a SUA, riscând să submineze poziţia lui Trump în ajunul summit-ului istoric cu liderul Coreei de Nord.

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a declarat că a vorbit despre măsurile de retorsiune pe care Canada le va lua luna viitoare ca răspuns la decizia lui Trump de la impune tarife pentru importurile de oţel şi aluminiu.

 

Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă