Germania: Politicieni de rang înalt, revoltaţi de şeful unui consiliu local

Alegerea unui politician de dreapta ca primar în Hessa, centrul Germaniei, a atras revolta unor politicieni cu rang înalt din partidele de la Berlin, ne spune BBC.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 09.09.2019 - 20:43

Stefan Jagsch (33 de ani), reprezentant al Partidului Naţional Democrat (NPD, extrema dreaptă) a fost ales în unanimitate şef al consiliului local din Waldsiedlung, o aşezare cu 2650 de locuitori din landul central Hessa, în apropiere de Frankfurt pe Main.

NPD, care este considerat "anticonstituţional", a supravieţuit până acum eforturilor de a fi scos în afara legii.

Jagsch a fost votat de toţi cei şapte consilieri locali ai orăşelului cu 2650 de locuitori, atât de cei reprezentându-i pe creştin-democraţii cancelarei Angela Merkel (Uniunea creştin-democrată, CDU), cât şi de către cei social-democraţi din cadrul SPD, partenerul de guvernare al CDU, precum şi de către consilierii liberal-democraţi (FDP).

"Candidatul NPD a umplut un vid", a explicat Markus Brando, liderul SPD din comuna Altenstadt, de care aparţine Waldsiedlung.

Alegerea sa a fost în schimb condamnată de membri seniori ai partidelor guvernamentale. Lidera CDU Annegret Kramp Karrenbauer a cerut anularea scrutinului, iar secretarul general al formaţiunii, Paul Ziemiak, a afirmat că "alegerea unui membru al unui partid care urmăreşte scopuri anticonstituţionale este o ruşine".

Şi secretarul general al SPD Lars Klingbeil şi-a exprimat revolta, pe Twitter: "SPD are o poziţie foarte clară: Nu cooperăm cu naziştii! Niciodată! E valabil atât la nivel federal, cât şi regional şi local. Decizia din Altenstadt este de neînţeles şi de nejustificat şi trebuie revocată imediat".

În ce-l priveşte, Stefan Jagsch a promis că se va preocupa de "interesul urbei" şi va continua să lucreze "în mod constructiv şi transpartinic".

Jagsch a intrat în atenţia presei în 2016, când a fost victima unui grav accident de maşină, fiind salvat de doi refugiaţi sirieni care treceau prin zonă, într-o perioadă în care el publica în social media comentarii de genul "barca e plină", "opriţi fluxul de azilanţi" sau "integrarea înseamnă genocid", notează cotidianul britanic Independent.

Principalul partid de opoziţie de extremă dreapta din Germania este Alternativa pentru Germania (AfD), NPD fiind o formaţiune mult mai mică, având mandate doar la nivel regional.

În 2017, Curtea Constituţională a Germaniei a impus o interdicţie în ce priveşte NPD, calificându-l drept "anticonstituţional", dar fără a-l interzice, apreciind că nu dispune de forţa necesară pentru a afecta statul de drept.

Comentarii