Airbus A-400M (Foto: Aviation Update)

Germania, membru-cheie al NATO și al UE, are o situație dezastruoasă în domeniul Apărării

Deficienţele privind personalul şi echipamentele armatei Germaniei afectează grav disponibilitatea de luptă, indică un raport prezentat marţi în Bundestag, relatează site-ul BBC News citat de Mediafax.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 21.02.2018 - 09:17

Preşedintele Comisiei pentru Apărare din Bundestag, Hans-Peter Bartels, a transmis că, la finele anului trecut, nu era disponibil pentru activităţi specifice niciun submarin şi niciun avion de transport de mari dimensiuni.

Raportul evidenţiază eşecuri în planificare şi conducere, care au agravat problemele existente în cadrul armatei. Starea flotei militare de avioane, tancuri, elicoptere şi nave de luptă este descrisă ca fiind "dramatic de rea". În plus, lipsa pieselor de schimb şi echipamentele depăşite generează "mari lacune".

"Pregătirea armatei de a desfăşura misiuni nu doar că nu s-a îmbunătăţit în ultimii ani, dar s-a înrăutăţit. La sfârşitul anului 2017, niciunul dintre cele şase submarine nu era în uz. Pentru o perioadă, niciuna dintre cele 14 aeronave Airbus A-400M nu a putut zbura", a spus Bartels, în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.

Raportul prezentat în Bundestag mai notează că mii de funcţii de ofiţeri sunt vacante, rezultând în lipsa unei conduceri adecvate.

Preşedintele Comisiei pentru Apărare a solicitat guvernului german să aplice reforme "urgente" şi să majoreze bugetul pentru apărare. Germania a cheltuit 37 de miliarde de euro în 2017 pentru industria de apărare - aproximativ 1,2% din PIB, cu mult sub obiectivul de 2% stabilit în cadrul NATO.

Subiectul cheltuielilor din domeniul apărării nu a avut un rol major în discuţiile recente privind formarea unei coaliţii de guvernare între CDU şi SPD, dar cancelarul Angela Merkel s-a angajat să îndeplinească obiectivul de 2% din PIB până în 2024.

"Vom pune la dispoziţie cele mai bune echipamente, cea mai bună instruire şi tot sprijinul disponibil pentru soldaţii noştri", a spus Merkel la începutul acestui an.

Luni, un diplomat din cadrul NATO a precizat pentru agenţia Reuters că "nivelul de pregătire al armatei germane reprezintă o îngrijorare serioasă".

Comentarii