Potrivit sondajului, 54% dintre cei intervievaţi s-au declarat ”complet” favorabili unei interziceri a portului vălului ce acoperă integral faţa, în timp ce 20% au spus că sunt ”mai degrabă” pentru o astfel de reglementare decât împotriva ei.
Doar 12% dintre germanii chestionaţi s-au declarat împotriva introducerii unei interdicţii, iar 14% nu şi-au exprimat nicio opinie.
O interdicţie asupra portului burqa a intrat în vigoare joi în Olanda, după aproape 14 ani de dezbateri.
Ministerul de Interne olandez le-a cerut autorităţilor locale şi organismelor abilitate să pună interdicţia în aplicare. Responsabilii pentru securitate trebuie să ceară de acum femeilor cu văl să-şi descopere faţa. Dacă refuză, li s-ar putea interzice accesul în clădirile publice, ele fiind pasibile şi de o amendă de cel puţin 150 de euro (167 de dolari).
În Germania, până în prezent au existat doar interdicţii izolate şi limitate, de exemplu, pentru funcţionarii publici în landul Hesse.
Mulţi consideră vălul integral drept un simbol al opresiunii femeii în Islam, dar criticii văd interdicţia ca pe o încălcare a libertăţii religioase.
Julia Kloeckner, membră a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), a cerut constant în ultimii trei ani o măsură similară celei intrate în vigoare joi în Olanda.
La rândul său, liderul grupului parlamentar conservator din Bundestag, Thorsten Frei, a declarat că ”burqa nu aparţine Germaniei”, dar a precizat că legea fundamentală germană nu permite o interzicere a portului burqa.