Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Germania le oferă despăgubiri evreilor evacuaţi în copilărie în Marea Britanie

Germania va plăti o despăgubire excepţională de 2.500 de euro evreilor evacuaţi în copilărie în Marea Britanie, în ajunul sau la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, a anunţat luni Ministerul german al Finanţelor, relatează AFP, citată de Agerpres.

Share

Rl online 0 comentarii

17.12.2018 - 19:43

'Prin această despăgubire excepţională este adus un omagiu destinului special al acestor copii', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe.

Aceşti copii 'au fost nevoiţi să-şi părăsească familiile pe timp de pace şi, în multe cazuri, ei nu le-au mai revăzut niciodată', a adăugat el, fără a preciza numărul beneficiarilor acestei măsuri.

Jewish Claim Conference (JCC), care acţionează în întreaga lume din 1951 pentru a obţine şi administra despăgubiri acordate evreilor victime ale Holocaustului, va fi însărcinată cu plata acestor bani.

În timpul regimului nazist, organizaţia evreiască britanică World Jewish Relief se ocupa de logistica 'Kindertransporte', o vastă operaţiune de salvare creată în ajunul şi la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Primul 'Kindertransport' cu ajutorul unei nave a sosit la 2 decembrie 1938 în Regatul Unit, având la bord 196 de copii salvaţi dintr-un orfelinat evreiesc din Berlin, incendiat în 'Noaptea de Cristal' pe 9 noiembrie în acelaşi an.

În 18 luni, 10.000 de copii veniţi din Germania, Austria, apoi Cehoslovacia şi Polonia au fost salvaţi.

Cei mai mici au fost luaţi în grijă de familii adoptive. Adolescenţii cu vârsta peste 16 ani au fost ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă.

'Nimeni nu-şi poate imagina durerea îndurată pe peroanele gării atunci când a început transportul copiilor şi ce erau nevoiţi părinţii să facă pentru a salva vieţile copiilor lor, o viaţă pe care aceşti copii trebuiau să o ducă fără o mamă, fără un tată şi în multe cazuri fără cei dragi', a declarat Greg Schneider, vicepreşedinte executiv al JCC, într-un comunicat.

Comentarii

loading...