15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalGermania: Fostul ministru de externe Klaus Kinkel a murit

Germania: Fostul ministru de externe Klaus Kinkel a murit

Membru al FDP, Klaus Kinkel a fost unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai fostului ministru de externe Hans-Dietrich Genscher, la rândul lui membru al liber-democraţilor.

După plecarea lui Genscher din Ministerul de Externe german, Kinkel a preluat portofoliul diplomaţiei germane în 1992, pentru şase ani. El a fost şi vicecancelar în guvernul de coaliţie format, la acea vreme, din FDP şi blocul conservator.

Născut în sudul Germaniei, Klaus Kinkel şi-a început cariera, după încheierea studiilor în drept, ca funcţionar în Ministerul de Interne german.

În anul 1979, el a devenit primul civil numit la conducerea Serviciului de informaţii german (BND).

După formarea noului guvern în 1982, Kinkel a devenit secretar de stat în Ministerul Justiţiei, la Bonn, capitala Germaniei Federale la acea vreme. În această funcţie, a fost implicat în tratatul de reunificare a Germaniei după căderea Zidului Berlinului.

În 1993, Klaus Kinkel a devenit vicecancelar al lui Helmut Kohl şi a preluat preşedinţia FDP.

După o serie de înfrângeri în alegerile locale şi regionale, el a decis, în 1995, să nu mai candideze la preşedinţia partidului său. Atunci când opoziţia a câştigat alegerile din 1998, el şi-a pierdut funcţia ministerială.

Până în 2002, Kinkel a rămas membru al Bundestagului (camera inferioară a parlamentului german).

Ulterior, el a lucrat ca avocat şi a preluat conducerea Fundaţiei Deutsche Telekom.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Nicuşor Dan şi Dreapta Unită au depus candidaturile la Bucureşti

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a depus joi candidatura pentru un nou mandat, iar alături de el s-au aflat liderii Alianţei Dreapta Unită, care au...
Ultima oră
Pe aceeași temă