Germania, condamnată să-și dubleze contribuția la bugetul UE

Contribuţia anuală a Germaniei la bugetul Uniunii Europene se va dubla la 33 de miliarde de euro în viitorul exerciţiu bugetar.

Share

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

Actualizat: 29.10.2019 - 11:56

Această schimbare, care seamănă cu un abuz, riscă să determine Berlinul şi alte patru state dezvoltate, care vor suporta și ele majorări importante, să îşi intensifice opoziţia faţă de primul proiect de buget al Bruxellesului post-Brexit, gândit  pentru intervalul 2021-2027.

Estimările Guvernului german obţinute de Financial Times au indicat că statul în cauză va suporta o creştere puternică a contribuţiilor nete la bugetul Uniunii, de la 15 miliarde de euro în 2020 la 33 de miliarde de dolari în 2027, ceea ce înseamnă o mărire de 120%. De asemenea, Olanda va înregistra o creştere de 50% a contribuţiilor, ajungând la 7,5 miliarde.

Germania este deja cel mai mare contributor la bugetul UE

Estimările se bazează pe propunerea Comisiei de a majora dimensiunea bugetului pe termen lung la 1,11% din Produsul Naţional Brut (PNB) pentru acoperirea golului financiar lăsat de ieşirea Marii Britanii din UE şi pentru creşterea cheltuielilor pentru modificările climatice și controlul graniţelor.

Nemții se plâng de o ”povară disproporționată”

Potrivit Ministerului de Finanţe german, ”din cauza Brexitului şi a propunerii Comisiei de a se renunţa la derogările permanente, povara financiară suportată de Germania ar creşte disproporţionat, în comparaţie cu celelalte state”.

Planurile Bruxellesului referitoare la buget, prezentate prima oară în luna mai, au fost marcate de conflicte. Germania, Olanda, Austria, Danemarca şi Suedia au cerut o contribuiţie de până la 1% din PNB şi vor menţinerea derogărilor de care beneficiază, după Brexit.

”Când vom planifica bugetele naţionale, va trebui să luăm miliarde de euro de la sănătate sau de la alte cheltuieli naţionale. În niciun caz parlamentele noastre nu vor accepta aşa ceva”, a avertizat un diplomat european de rang înalt. În schimb, Bruxellesul a criticat pretenţiile pentru derogări ale celor cinci ţări.

 

Comentarii