Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Germania anunţă că poate plăti mai mult pentru cheltuielile de funcţionare a NATO

Germania doreşte să contribuie mai mult la cheltuielile de funcţionare a NATO atât timp cât alţi aliaţi vor ajuta la reducerea contribuţiei SUA la bugetul organizaţiei, a declarat vineri, la Riga, ministrul german al apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, potrivit Reuters.

Share

Rl online 0 comentarii

11.10.2019 - 19:05

Preşedintele american Donald Trump a acuzat constant aliaţii europeni, în special pe Germania, că nu alocă suficienţi bani pentru apărare şi consideră de la sine înţelese garanţiile de securitate din partea SUA.

Cu un nivel de 2,5 miliarde de dolari pe an, bugetul NATO reprezintă o sumă mică în comparaţie cu sutele de miliarde de dolari pe care ţările aliate le cheltuiesc anual pentru forţele lor armate.

Potrivit unei propuneri analizate în prezent de NATO, contribuţia SUA la bugetul anual al Alianţei ar urma să scadă la 16%, faţă de 22% în prezent, iar cea a Germaniei se va majora de la 14,8% la 16%, începând din 2021.

''Noi suntem pregătiţi să furnizăm mai mulţi bani, atât timp cât este aceeaşi contribuţie ca a SUA'', a spus Kramp-Karrenbauer într-o vizită la o bază NATO din Letonia.

Toate cele 29 de state membre NATO contribuie în prezent la bugetul organizaţiei pe baza unei formule convenite pe baza venitului naţional brut.

Totuşi, Germania este departe de a respecta angajamentul asumat de NATO în 2014 ca până în 2024 toate ţările membre să treacă la alocarea anuală a acel puţin 2% din PIB pentru apărare. Berlinul şi-a stabilit pentru acel an o ţintă de 1,5% din PIB.

Comentarii