13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalGEORGE SOROȘ FACE APEL LA „OBLIGAȚIUNI PERPETUE” ALE UE PENTRU A STRÂNGE...

GEORGE SOROȘ FACE APEL LA „OBLIGAȚIUNI PERPETUE” ALE UE PENTRU A STRÂNGE 2 TRILIOANE DE EURO

George Soroș a solicitat ca țările, inclusiv Germania și Olanda, să „se gândească din nou” și să ia în considerare propunerea sa de a emite obligațiuni perpetue pentru a finanța cele două trilioane de euro necesare pentru a combate COVID-19 și schimbările climatice.
Într-o opinie publicată de România Liberă, George Soroș, a explicat ce înseamnă aceste bonduri perpetue și de ce sunt ele benefice în aceste momente.
 
Citește și Opinia lui George Soroș publicată în ediția tipărită și online a României Libere în data de 4 mai 2020

Finanțatorul și filantropul George Soroș a acordat săptămâna trecută un interviu redactorului șef al ziarului german Augsburger Allgemeine, Gregor Peter Schmidtz unde susține că aceste amenințări (Covid -19 și schimbările climatice) reprezintă „criza vieții sale” căci „pun în pericol supraviețuirea civilizației noastre” . Acestea implicând și costuri uriașe în încercarea de a le combate. Costurile pot fi acoperite doar, susține el, dacă statele membre ale UE autorizează crearea de „Consoles” – denumirea sub care obligațiunile perpetue au fost utilizate în Marea Britanie din 1751 și în Statele Unite începând cu anii 1870. Subscrise de state membre, care fie acționează în unanimitate, fie ca o „coaliție a celor care doresc”, dobânzile anuale de 0,5% la obligațiunile perpetue pe care le vor plăti țările ar fi „nimicuri” (n.r. peanuts), potrivit lui George Soroș.
 
În schimb, dublarea bugetului UE, propunerea aflată acum în considerare, ar oferi doar aproximativ 100 de miliarde de euro și ar oferi doar o zecime din beneficiul pe care Consoles îl pot oferi. Întrucât UE se confruntă cu „mai multe„ pericole existențiale ”, George Soroș spune că„ nu va renunța la speranța ”că se vor lua aceste„ măsuri excepționale ”care„ nu ar trebui să fie niciodată emise în vremuri normale, dar care sunt ideale acum ”. Până acum, susține el, dezbaterea a fost „otrăvită” printr-o atenție asupra „obligațiunilor Corona”, care au fost respinse de Consiliul European „din motive întemeiate”, deoarece „implică o mutualizare a datoriilor acumulate”.
 
George Soroș a vorbit într-un interviu intitulat „Criza unei vieți” cu jurnalistul și autorul Gregor Peter Schmidtz, publicat de Project Syndicate. El susține că hotărârea recentă a instanței constituționale germane împotriva achiziției de obligațiuni guvernamentale a Băncii Centrale Europene întărește cazul Consolelor (n.r. Consoles), deoarece orice achiziții de obligațiuni care nu sunt proporționale cu participarea statelor membre la BCE ar putea fi contestate de către instanță: „obligațiunile perpetue ar evita această problemă, deoarece acestea ar fi emise de UE în ansamblul său și ar fi automat proporționale ”.
Domnul Soroș avertizează, de asemenea, că hotărârea, care impune BCE să-și justifice politicile monetare actuale în termen de trei luni, va „consuma BCE atenția atunci când este singura instituție cu adevărat funcțională din Europa care poate furniza resursele financiare necesare pentru combaterea pandemiei”.
 
La fel de important, hotărârea instanței ar putea „distruge Uniunea Europeană ca instituție bazată pe statul de drept”, deoarece „Dacă instanța germană poate pune la îndoială deciziile CJUE, Ungaria și Polonia pot decide dacă urmează legislația europeană sau propriile lor instanțe – a căror legitimitate a fost pusă sub semnul întrebării de către UE? ” Domnul Soroș avertizează că Polonia a „afirmat deja supremația instanțelor sale controlate de guvern asupra dreptului european”, iar Ungaria „a folosit deja situația de urgență COVID-19 și un parlament capturat pentru a se numi în mod legal dictator”, într-un mod care „încalcă în mod clar  legile europene”.
 
Domnul Soroș este îngrijorat de supraviețuirea UE, deoarece este o „uniune incompletă” care o face „excepțional de vulnerabilă”. De asemenea, este „bazată pe statul de drept” și unde „roțile justiției se mișcă foarte încet, amenințări precum COVID-19 se mișcă foarte repede”.
 
În cadrul interviului larg, George Șoroș a avertizat că previziunile sunt imposibile: „nu ne vom întoarce la locul unde am fost când a început pandemia. Este destul de sigur. Dar acesta este singurul lucru cert. Orice altceva este neștiut. Nu cred că cineva știe cum va evolua capitalismul “. Pe termen lung, experiența ar putea” să apropie oamenii”, dar acum” oamenii sunt dominați de frică. Și frica foarte des îi face pe oameni să se rănească. Acest lucru este valabil și pentru persoane precum și pentru instituții, pentru națiuni dar și pentru umanitatea în sine ”.
În ceea ce privește China, George Soroș avertizează că, deși „trebuie să găsim o modalitate de a coopera” pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19, el nu este „în favoarea” colaborării foarte strânse cu China ”. „Nu va fi ușor”, spune Soroș, dar „trebuie să ne protejăm societatea democratică deschisă”.
Poporul chinez, „sub dominația unui„ dictator ”, este„ foarte supărat ” pe președintele Xi Jinping pentru faptul că „ a ținut secret COVID-19 până după Anul Nou Chinezesc”. El consideră că puterea președintelui Xi ar putea slăbi: „Când Xi a abolit limitele pe termene (n.r. de președinte) și s-a numit, în esență, președinte pe viață, a distrus viitorul politic al celor mai importanți și ambițioși bărbați dintr-o elită foarte restrânsă și competitivă. A fost o mare greșeală … este foarte puternic într-un fel, dar în același timp extrem de slab, și acum poate chiar vulnerabil “.
Revenind la politica americană, el susține că „Donald Trump ar dori să fie un dictator”, dar nu poate pentru că există o constituție în Statele Unite, pe care oamenii o respectă încă ”, deși„ asta nu înseamnă că nu va încerca ”. “Mi-am pus credința în Trump pentru a se distruge singur, însă a depășit așteptările mele cele mai sălbatice”.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă