Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Generalul italian Bruno Stano condamnat la despăgubirea familiilor victimelor unui atentat în Irak

Generalul italian Bruno Stano a fost condamnat la acordarea de despăgubiri familiilor victimelor unui atentat produs în 2003 în Irak şi soldat cu 28 de morţi, de Curtea de Casaţie, conform AFP

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 11.09.2019 - 16:57

La 12 noiembrie 2003, un atentat sinucigaş cu camion încărcat cu explozivi a vizat baza militară italiană de la Nassiriyah, în Irak. Din cei 19 italieni ucişi, 17 erau militari, iar doi civili. Generalul Stano, pe atunci comandantul contingentului italian în Irak, a fost achitat în instanţele penale, dar în cauza civilă, judecătorii au ajuns la concluzia că el 'a ignorat avertizările' serviciilor secret italiene, care semnalaseră încă din 23 octombrie 2003 'pregătirea unui atac în termen de două săptămâni', a scris cotidianul La Stampa.

Alte două avertismente, privind 'un camion de fabricaţie rusească' şi 'un grup de terorişti sirieni şi yemeniţi' care se afla la Nassiriyah, îi parveniseră de la serviciile secrete în zilele dinaintea atentatului, fără însă ca generalul să fi luat măsuri. Valoarea despăgubirilor către familiile victimelor urmează să fie stabilită de un alt tribunal. Generalul Stano s-a apărat amintind că, în Irak, contingentul italian se afla 'în misiune umanitară':

'Baza militară se afla în mijlocul comunităţii locale. Iar eu ar fi trebuit ca prim gest umanitar să evacuez casele? Nu acesta era obiectivul nostru', s-a justificat el. La Stampa mai aminteşte că generalul preluase comanda trupelor italiene de-abia pe 8 octombrie şi că baza militară vizată de atac fusese instalată cu câteva luni mai devreme, aşadar fără ca Stano să fi avut un cuvânt de spus în privinţa amplasamentului său.

Comentarii

loading...