10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalGaza şi Israelul sunt "periculos de aproape" de un nou conflict

Gaza şi Israelul sunt “periculos de aproape” de un nou conflict

“Escaladarea violenţei în aceste ultime zile a apropiat periculos Gaza şi Israelul de un nou conflict”, a declarat o purtătoare de cuvânt a serviciilor externe ale UE într-un comunicat.

“Prima prioritate este acum detensionarea şi viaţa civililor nu trebuie pusă şi mai mult în pericol”, se mai menţionează în declaraţie.

Vineri, un salvator palestinian a fost împuşcat mortal de soldaţi israelieni în Fâşia Gaza în timpul manifestaţiilor şi ciocnirilor de frontieră, în contextul în care s-a încheiat un armistiţiu între Israel şi islamiştii din Hamas care conduc enclava palestiniană sub blocadă. Recent, Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunţat uciderea unui al doilea palstinian, Ali Al Alul, de 55 de ani, în aceeaşi zonă din sudul Fâşiei Gaza.

De miercuri şi până joi seara, între combatanţii din Fâşia Gaza şi armata israeliană a avut loc una dintre cele mai grave confruntări de la războiul din 2014.

UE califică, în declaraţia sa, drept “inacceptabile” tirurile de rachete din Fâşia Gaza în direcţia comunităţilor din sudul Israelului, precum şi “alte acţiuni violente şi provocări împotriva Israelului ale Hamas şi ale altor militanţi palestinieni”.

“Deşi are dreptul de a se apăra, se aşteaptă de la Israel să continue să dea dovadă de reţinere şi să facă totul pentru a evita pierderile civile în Gaza”, a adăugat UE, care deplânge “pierderea tragică” a unei mame palestiniene însărcinate şi a copilului ei.

UE îşi exprimă “întreaga susţinere pentru eforturile Egiptului şi ale ONU pentru a reduce tensiunile” în Gaza şi va continua să sprijine “reconcilierea interpalestiniană pentru a reuni Fâşia Gaza şi Cisiordania sub o autoritate palestiniană unică şi legitimă”.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă