21.9 C
București
marți, 6 iunie 2023
AcasăInternaționalFuneraliile Reginei Elisabeta a II-a. Sicriul, transportat la Edinburgh

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Sicriul, transportat la Edinburgh

Sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale Reginei Elisabeta a II-a este transferat duminică de la Castelul Balmoral, din Scoţia, unde a murit joi, la vârsta de 96 de ani, în capitala Scoţiei, Edinburgh. Procesiunea cu sicriul din stejar aşezat pe un dric durează mai multe ore, trecând prin mai multe localităţi, permiţând mulţimilor să-i aducă un ultim omagiu reginei.

La Edinburgh, trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a va fi depus la Palatul Holyroodhouse, unde va rămâne până luni.

Cortegiul funerar cu rămăşiţele pământeşti ale Reginei Elisabeta a II-a a părăsit duminică Castelul Balmoral, din Scoţia, unde suverana a murit joi, la vârsta de 96 de ani, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Sicriul din stejar al suveranei britanice este acoperit cu drapelul regal al Scoţiei şi deasupra a fost depusă o coroană de flori, scrie EFE.

Premierul statului insular Antigua şi Barbuda, Gaston Browne, a declarat că, în urma decesului Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, va organiza un referendum pentru ca ţara să renunţe la monarhie şi să devină republică în termen de trei ani, transmite duminică dpa.

Statul din Caraibe este unul din cele 14 naţiuni unde monarhul britanic este şef al statului, premierul Browne semnând de altfel duminică un document prin care confirmă statutul Regelui Charles al III-lea în calitate de suveran. Dar, câteva minute mai târziu, Browne a declarat că va insista să organizeze un referendum pentru renunţarea la monarhie. De altfel, premierul statului insular a făcut referire la un astfel de demers la începutul acestui an, în timpul unei vizite a conţilor de Wessex.

„Acesta nu este un act de ostilitate sau rezultatul unor diferende între Antigua şi Barbuda şi monarhie, ci pasul final menit să încheie cercul independenţei, pentru a ne asigura că suntem o naţiune cu adevărat suverană”, a explicat sâmbătă premierul la postul ITV. Rugat să menţioneze un orizont de timp, Browne a răspuns: „Aş spune că probabil în următorii trei ani”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite
00:00:40

Tensiunile au crescut la Paris la protestul împotriva reformei pensiilor

Tensiunile minore au izbucnit între demonstranți și poliție la Paris marți (6 iunie), în timp ce mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei...

Anti-greviștii, mândria Ligiei Deca

Ministrul Educației, Ligia Deca, a discutat în zadar despre soluții pentru a evita amânarea examenelor naționale, dar în schimb s-a arătat fericită să numere...

Acțiune Europol de amploare. Au fost confiscate articole vestimentare contrafăcute în valoare de 87 milioane de euro

Europol a efectuat 378 de arestări și a confiscat aproape două milioane de articole false, în valoare de 87 milioane de euro, după o...
Ultima oră
Pe aceeași temă