23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalFT: Europa trebuie să fie „asertivă” cu Rusia, spune președintele Estoniei

FT: Europa trebuie să fie „asertivă” cu Rusia, spune președintele Estoniei

Statele baltice sunt mai sigure și mai bine apărate decât atunci când Rusia a anexat Crimeea în 2014, deoarece Europa s-a trezit la nevoia ca aceasta să fie „asertivă” în relațiile cu Moscova, potrivit președintelui Estoniei.
 
Kersti Kaljulaid a declarat pentru Financial Times: „Țările europene își dau seama în mod colectiv că, în timp ce, în timpul Războiului Rece, riscul nostru regional era îngrijorarea globală a tuturor, care este Rusia, [acum] Rusia este o economie care arată din ce în ce mai mică, demografia sa este rea. – trebuie să fim asertivi și capabili să ne ocupăm singuri de riscurile noastre regionale. Desigur, întotdeauna susținuți de legătura noastră transatlantică. ”
 
Kaljulaid a susținut că, în ultimele decenii, „vremurile s-au schimbat” și că SUA urmăreau pe bună dreptate mai mult China și modul în care „intenționează să își folosească puterea economică în jocurile geopolitice”.
 
Ea a spus că țările europene s-au „trezit” la această tendință și au creditat-o – și președintele american Donald Trump –  care a crescut contribuția cheltuielilor militare cu 100 miliarde de dolari în interiorul NATO.
 
Ea a adăugat că având 1.000 de soldați ai NATO în Estonia și alți 4.000 în Letonia, Lituania și Polonia i-au făcut pe toți membrii alianței militare să fie mai conștienți de situația de securitate din țările baltice și de ce se va întâmpla în cazul oricărei agresiuni.
 
„Având cizme pe pământ i-a făcut pe toți aliații NATO să se gândească mai atent la posibila lor reacție, așa că suntem mult mai bine [instruiți] chiar și în gândirea noastră politică cu privire la securitatea flancului de nord-est al NATO. . . Sincer vorbind, ne simțim mai în siguranță ”, a declarat Kaljulaid într-un interviu în timpul unei vizite de stat în Norvegia.
 
Comentariile sale vin în contextul unei nervozități crescânde în unele țări vecine ale Mării Baltice, cum ar fi Suedia, cu privire la intențiile Rusiei, dar și ca parte a unei dezbateri europene mai largi cu privire la modul cel mai bun de a apăra continentul, deoarece SUA se ocupă din ce în ce mai mult de China.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă