Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Frustrare și resemnare în Franța, în timp ce francezii se pregătesc pentru noua blocadă socială

Autorizații ce trebuie completate doar pentru a lua o gură de aer. Blocaje în trafic lungi, în timp ce parizienii au încercat să părăsească capitala Franței înainte să fie prea târziu. Presiunea pe rafturile supermarketurilor pentru produsele cheie.

Share

Eugen Cișmașu 0 comentarii

30.10.2020 - 16:45

După ce a suportat două luni de blocare între martie și mai într-o încercare de a frâna expansiunea coronavirusului, vineri un sentiment de obosseală a cuprins întrega Franță, în timp ce oamenii se gândeau că vor trebui să treacă prin toate experiențele deja încercate cel puțin o lună, dacă nu chiar și Sărbătorile de iarnă.

Noul blocaj s-a adăugat unei stări de spirit deja sumbre în Franța, după ce trei atacuri din ultimele săptămâni, puse în sarcina extremiștilor islamiști, cel mai recent soldându-se cu uciderea a trei persoane într-o biserică din Nisa, joi. De această dată există diferențe csemnificative față de restricțiile din primăvară, cel mai important fiind faptul că toți copiii se vor întoarce la școală după vacanțele de toamnă.

În altă ordine de idei, în timp ce afacerile neesențiale urmează să se închidă, unele erau încă deschise vineri. Cel puțin patru magazine - un magazin de încălțăminte, o curățătorie chimică, un magazin de telefoane mobile și un magazin Nespresso – și-au întâmpinat clienții la prânz pe o stradă pietonală aglomerată din cartierul Passy din vestul Parisului.

A existat, de asemenea, un flux constant de trafic în jurul centrului Parisului, chiar dacă mijloacele de transport în comun au fost mai puțin aglomerate decât de obicei, ceea ce a ridicat îngrijorarea medicilor cu privire la posibilitatea ca publicul să nu ia în serios această rundă de restricții.

În privința transporturilor, biletele pentru cursele feroviare au fost epuizate rapid după ce președintele Emmanuel Macron a arătat clar că va exista o perioadă de grație care să permită familiilor să se întoarcă acasă după pauza de toamnă.
Dar în cealaltă direcție, sute de kilometri de blocaje s-au format la Paris joi seara, în timp ce locuitorii îngrijorați ai capitalei au încercat să fugă în orele de dinaintea intrării în vigoare a restricțiilor. Site-ul de trafic Sytadin a declarat că au existat peste 700 de kilometri de blocaje în regiunea Parisului joi seara.

În decurs de câteva luni, Franța a trecut de la „închidere” (blocare), la relaxare socială în timpul verii, apoi, iată, din nou la blocare. Ca și în primăvară, regulile de bază sunt simple și stricte. Oamenii pot ieși doar pentru afaceri esențiale sau pentru exerciții fizice, nu mai mult de o oră și pe o rază de un kilometru în jurul caselor lor, a spus premierul Jean Castex.

Și, tot ca în primăvară, fiecare ieșire din casă trebuie justificată prin completarea unui formular de autorizare, fie manual, fie online. Utilizatorii îngrijorați ai rețelelor sociale au postat imagini cu rafturile supermarketurilor goale de elementele esențiale, dar directorii au insistat că nu vor exista lipsuri. Președintele lanțului Intermarche, Thierry Cotillard, a declarat că supermarketurile sale au fost mai ocupate decât în ​mod normal, dar a negat că ar fi existat o „isterie” a cumpărăturilor.

În ceea ce privește susținerea publică a noilor restricții aplicate, potrivit unui sondaj realizat de Odoxa-Dentsu Consulting pentru France Info și cotidianul Le Figaro, șapte din 10 francezi sunt în favoarea noilor restricții. Dar unii francezi furioși au ieșit pe străzile Parisului joi seara pentru un protest neautorizat, pentru a condamna noile măsuri ca fiind excesiv de drastice.

Citește totul despre:

Comentarii