13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalFranțuzoaicele, victime ale hărţuirii sexuale în spaţiul public

Franțuzoaicele, victime ale hărţuirii sexuale în spaţiul public

Peste un sfert dintre femeile chestionate (26%) declară că s-au confruntat cu cel puţin o situaţie de hărţuire în cursul ultimelor 12 luni şi 55% cu peste un an în urmă, conform acestei anchete efectuate cu prilejul Săptămânii internaţionale de luptă împotriva hărţuirii stradale (8-14 aprilie).

Formele verbale sau vizuale de hărţuire sunt cele mai răspândite. Astfel, 68% dintre femeile intervievate spun că au fost ţinta privirilor insistente sau fluierăturilor inoportune pe stradă sau în mijloacele de transport, 32% au fost vizate de gesturi cu conotaţie sexuală, 45% au fost abordate fără consimţământul lor şi 44% urmărite pe traseul pe care se deplasau.

În ceea ce priveşte agresiunile sexuale, 32% dintre femei declară că au fost victimele unei atingeri deplasate din partea unui trecător sau a unui pasager, 29% ale unor atingeri cu caracter sexual şi 8% ale unui viol.

De asemenea, peste o femeie din patru (28%) a avut de a face cu un exhibiţionist.

La modul global, 76% dintre femei spun că s-au confruntat cu situaţii de hărţuire pe stradă, faţă de 74% în mijloacele de transport.

Agresiunile sexuale sunt în schimb mai prezente în mijloacele de transport public în Franţa: o femeie din trei (38%) a fost agresată sexual într-un mijloc de transport public, faţă de una din cinci (21%) pe stradă.

Potrivit acestui studiu, profilul tipic al victimei este cel al unei femei tinere (mai puţin de 25 de ani), care locuieşte într-o mare aglomeraţie, liceană, studentă sau cu venituri modeste.

Ancheta sociologică a fost realizată online pe un eşantion reprezentativ de 2.008 femei de la 15 ani în sus, în perioada 26-29 ianuarie.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă