Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Franţa vrea să interzică utilizarea colorantului E 171 în alimentaţie

Franţa vrea să interzică utilizarea în produsele alimentare a nanoparticulelor de dioxid de titan, ale căror efecte asupra sănătăţii nu sunt cunoscute, şi solicită măsuri şi din partea Uniunii Europene, informează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 18.05.2018 - 15:05

Acest aditiv alimentar, a cărui prezenţă este semnalată pe etichetă prin denumirea TiO2 sau E 171, este utilizat în principal sub formă de colorant în produse de patiserie, deserturi şi îngheţată, dar şi în unele produse cosmetice sau medicamente.

"Am dori ca până la finele anului să suspendăm utilizarea acestei substanţe sub formă de aditiv alimentar în Franţa", a declarat pentru jurnalul Le Parisien secretarul de stat în Ministerul Tranziţiei Ecologice, Brune Poirson.

De asemenea, Franţa "a sesizat Comisia Europeană pentru a-i cere măsuri la nivelul european, în condiţiile în care dioxidul de titan este susceptibil să constituie un risc serios pentru sănătatea umană", a adăugat oficialul citat.

Faptul că această substanţă conţine nanoparticule, a căror mărime este mai mică de 100 de nanometri, ceea ce facilitează penetrarea lor în organism, generează îngrijorări în rândul asociaţiilor pentru protecţia consumatorilor şi mediului.

Din cauza îngrijorărilor legate de efectele medicale ale nanoparticulelor de dioxid de titan, Agenţia Naţională de Securitate Sanitară din Franţa (ANSES) urmează să efectueze o nouă rundă de studii în 2018, la cererea Guvernului.

Anul trecut, un studiu al Institutului Naţional de Studii Agronomice (INRA) a ajuns la concluzia că expunerea cronică la E 171 favorizează creşterea leziunilor precanceroase în rândul şoarecilor. Însă, aceste rezultate nu permit tragerea de concluzii cu privire la efectele asupra oamenilor, precizează ANSES.

Comentarii

loading...