Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Franța va acționa cu discreție în cazul Sophiei Petronin, răpită în Mali cu românul Iulian Gherguț

Franța va acționa cu discreție în cazul Sophiei Petronin, răpită în Mali cu românul Iulian Gherguț

Franţa a anunţat marţi că va continua "să păstreze cea mai mare discreţie asupra situaţiei Sophiei Petronin", ostatică franceză răpită în Mali în urmă cu un an şi a cărei familie cere informaţii cu privire la soarta ei

Share

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Actualizat: 26.12.2017 - 20:48

"Din motive evidente de securitate, vom continua să păstrăm cea mai mare discreţie asupra situaţiei Sophiei Petronin", a declarat marţi Alexandre Giorgini, purtător de cuvânt-adjunct al Ministerului francez de Externe.

La şase luni după ultima dovadă că aceasta ar fi în viaţă, nepotul ostaticei de 72 de ani, răpită în Gao (nordul statului Mali) pe 24 decembrie 2016 de bărbaţi înarmaţi, a explicat luni că "nu s-au înregistrat progrese majore nici în ceea ce priveşte localizarea, nici în ceea ce priveşte posibile contacte cu răpitorii", în pofida unui contact regulat cu guvernul. "Nu se poate exclude că el (Guvernul de la paris) lucrează, dar ceea ce aşteptăm acum sunt rezultatele", a spus Lionel Granouillac, adăugând că familia sa se simte "neajutorată".

Niciun grup nu a revendicat răpirea până când principala alianţă jihadistă din Sahel, afiliată Al-Qaida, a difuzat în iulie o înregistrare video în care erau arătaţi şase cetăţeni străini răpiţi în Mali şi Burkina Faso între 2011 şi 2017, printre care Sophie Petronin, ce conducea o asociaţie pentru ajutorarea orfanilor, precum şi românul Iulian Gherguţ. Oficialul francez a amintit că deplasarea în Mali, la sfârşitul lui noiembrie, a fiului lui Sophie Petronin, Sebastien Chadaud-Petronin, a fost "organizată împreună cu centrul de criză" şi că acesta a fost primit de ministrul Jean-Yves Le Drian.

La începutul lui iulie, filiala Al Qaida din Mali a dat publicităţii o înregistrare video cu şase ostatici străini, între care australianul Arthur Kenneth Elliott, în vârstă de 82 de ani, franţuzoaica Sophie Pétronin şi românul Iulian Gherguţ, anunţase la acea dată SITE, un centru american specializat în monitorizarea site-urilor islamiste. Înregistrarea video de 16 minute şi 50 de secunde, nedatată, a fost publicată prin aplicaţia de mesagerie Telegram de către "Grupul de sprijinire a islamului şi musulmanilor", o grupare jihadistă.

Ostaticii sunt prezentaţi separat în această înregistrare video de un bărbat care afirmă că nu au existat până în prezent negocieri pentru eliberarea lor. La sfârşitul înregistrării, fără a formula vreo cerere, acest bărbat asigură familiile ostaticilor că "nicio negociere veritabilă nu a început" pentru eliberarea lor, afirmând totodată că discuţii sunt "în continuare în curs".

Cetăţeanul român Iulian Gherguţ, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, era agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger şi Mali.

Citește totul despre:

#ostatic #mali #alqaeda

Comentarii

loading...