6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalFranţa şi Japonia vor să continue consolidarea alianţei Renault-Nissan

Franţa şi Japonia vor să continue consolidarea alianţei Renault-Nissan

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. În prezent, există semne de întrebare cu privire la viitorul acestei alianţe după ce preşedintele Consiliului de Administraţie de la Nissan, Carlos Ghosn, care în paralel deţine şi funcţia de preşedinte director general la Renault, a fost arestat în Japonia fiind bănuit de nereguli financiare.

Bruno Le Maire a spus că nu a văzut încă dovezile care să susţină acuzaţiile care i-au fost aduse luni lui Carlos Ghosn, adăugând că joi ar urma să poarte noi discuţii cu privire la acest subiect cu omologul său japonez. “La acest moment, nu avem niciun fel de dovezi care să sprijine acuzaţiile împotriva lui Carlos Ghosn. Aş dori să subliniez că boardul Renault a cerut Nissan să îi prezinte toate dovezile de care dispune”, a spus Bruno Le Maire.

Separat, autorităţile japoneze au anunţat miercuri că sunt gata să lucreze pentru stabilitatea alianţei Renault-Nissan. “Alianţa este un simbol al succesului industrial franco-japonez şi vom continua să o sprijinim”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Tokyo, care a făcut un apel pentru o relaţie stabilă între cei doi constructori auto.

În vârstă de 64 de ani, Carlos Ghosn este cel care a dus alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi în fruntea industriei auto mondiale, o reuşită care i-a adus o remuneraţie uneori contestată. Potrivit firmei de consultanţă Proxinvest, pentru diferitele sale poziţii în cadrul alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlos Ghosn a fost recompensat în 2017 cu 13 milioane de euro, dintre care 7,4 milioane euro le-a primit în calitate de CEO al Renault.

Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile cu 10,6 milioane unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota. În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun, etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă