Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Franța se opune amânării ieșirii Marii Britanii din UE

Franţa nu susţine o scurtă amânare a Brexitului dincolo de data de 29 martie, a declarat un oficial din cadrul preşedinţiei lui Emmanuel Macron, pentru Reuters.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 14.03.2019 - 19:51

''În orice caz este clar că o scurtă extindere (a datei Brexitului) pentru a discuta din nou despre acordul de retragere nu intră în discuţie'', a indicat oficialul de la Palatul Elysee.

''Aşadar, vom avea fie un ''no-deal'' (Brexit fără acord) acum, fie o schimbare a planurilor Londrei, dar pentru care deocamdată nu vedem niciun semn'', a adăugat acesta.

Alţi oficiali francezi au declarat că Parisul se va opune prin veto în Consiliul European unei amânări a Brexitului dacă Londra doreşte să folosească o asemenea extindere pentru a încerca să obţină din partea blocului comunitar concesii privind clauza de ''backstop'' pentru frontiera nord-irlandeză, motivul care a determinat respingerea acordului în parlamentul britanic, întrucât această clauză poate să menţină pe termen nedefinit Regatul Unit în uniunea vamală europeană.

Parisul a precizat că ar accepta o prelungire a termenului Brexitului numai dacă Londra convoacă alegeri sau un nou referendum pe tema părăsirii UE ori dacă prezintă un plan ce poate fi acceptabil pentru toate părţile şi care necesită timp pentru finalizare.

Parlamentarii britanici votează joi o moţiune propusă de premierul Theresa May pentru amânarea Brexitului, împreună cu patru amendamente avansate de deputaţi, după ce zilele trecute aceştia din urmă au respins atât acordul convenit de şefa executivului cu UE, cât şi varianta unui Brexit fără acord.

În moţiune a fost inclusă opţiunea pentru o scurtă amânare a Brexitului, până pe 30 iunie, dacă până pe 20 martie Camera Comunelor votează totuşi un acord, sau pentru o amânare mai lungă dacă impasul persistă. Potrivit Reuters, Theresa May ar încerca cu ameninţarea unei amânări a Brexitului pe termen lung să-i determine pe deputaţii săi conservatori eurosceptici să sprijine acordul la un al treilea vot pe care ar dori să-l ceară Camerei Comunelor pe 20 martie.

Orice amânare trebuie însă aprobată în unanimitate de liderii europeni, care se reunesc pe 21-22 martie la Consiliul European.

Comentarii

loading...