Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Franța, sancțiuni împotriva unor companii pe care le suspectează că sprijină regimul Assad

Franţa a îngheţat marţi activele a 25 de entităţi şi ale unor şefi de companii siriene, dar şi franceze, libaneze sau chineze, suspectate că 'alimentează programul sirian pentru conceperea şi realizarea de arme chimice', potrivit a două decrete publicate de Monitorul Oficial.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 23.01.2018 - 12:48

Aceste sancţiuni intervin în condiţiile în care la Paris urmează să se reunească tot marţi oficiali din circa 30 de ţări, în prezenţa şefului diplomaţiei americane Rex Tillerson, pentru a-i sancţiona pe oficialii responsabili de atacuri chimice în Siria şi a riposta astfel la un veto rus impus la ONU, transmite AFP, citată de Agerpres.

Printre întreprinderile vizate figurează importatori şi distribuitori de metale, electronice şi sisteme de iluminat. Acestea îşi au sediul la Beirut (Electronic Katrangi Trading, Nktronics, ABC Shipping Co.), Damasc (Electronic System Group) sau Paris (Smart Green Power, Lumičre Elysées, Smart Pegasus).

În schimb, nu a fost vizat nicio oficialitate a regimului. 'Nu avem astăzi elemente care ar permite să facem acest demers la nivelul autorităţilor politice siriene', subliniază Ministerul Afacerilor Externe al Franţei.

Regimul lui Bashar al-Assad a fost acuzat luni de un nou atac chimic împotriva unei enclave a insurgenţilor în Ghouta de Est, la est de Damasc. Cel puţin 130 de atacuri chimice au avut loc în Siria în perioada 2012-2017, potrivit unei evaluări franceze.

Anchetatori ai ONU şi ai Organizaţiei pentru Interdicţia Armelor Chimice (OIAC) au făcut responsabil regimul sirian în patru dintre aceste atacuri, dintre care unul cu gaz sarin, în care au fost ucişi cel puţin 80 de oameni, la 4 aprilie 2017, la Khan Shaykhun.

Rusia, care îl susţine militar pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, îi acuză la rândul său pe anchetatori de parţialitate şi a făcut de două ori uz de dreptul său de veto la Consiliul de Securitate al ONU, pentru a bloca reînnoirea mandatului experţilor internaţionali însărcinaţi să ancheteze asupra armelor chimice în Siria.

Comentarii

loading...