,,Eu sunt Charlie Hebdo” - 11 ianuarie 2015

Franța judecă după cinci ani suspecții în uciderea Charlie Hebdo

Paisprezece presupuși complici ai militanților islamiști francezi din spatele atacurilor din 2015 asupra revistei satirice Charlie Hebdo și a unui supermarket evreiesc din Paris vor fi judecați miercurea viitoare.

Share

Adriana Constantinescu 0 comentarii

28.08.2020 - 17:28

 

 


Șaptesprezece persoane au fost ucise în timpul a trei zile de vărsare de sânge care a marcat începutul unui val de violență islamistă care urma să lase zeci de morți.

Pe 7 ianuarie 2015, frații Said și Cherif Kouachi au intrat înarmați în birourile Charlie Hebdo, după o săptămână în care desenele sale, animate, despre rasă, religie și politică au testat limitele a ceea ce societatea ar accepta în numele libertății de exprimare. Au ucis 12 oameni.

A doua zi, Amedy Coulibaly, o cunoștință a lui Cherif Kouachi a ucis o femeie ofițer de poliție. Pe 9 ianuarie a ucis patru evrei într-un supermarket din estul Parisului.

Cei trei atacatori au fost uciși de poliție.

Într-o înregistrare video, Coulibaly a declarat că atacurile au fost coordonate și efectuate în numele Statului Islamic. Al Qaeda din Yemen a revendicat atacul de la Charlie Hebdo.

Zineb el Rhazoui, în 38 de ani, care și-a dat demisia ca jurnalistă la Charlie Hebdo, la doi ani după atac, și-a exprimat speranța că colegii ei uciși vor fi amintiți ca ființe umane blânde și de cultură.

"Dacă (atacatorii) au comis această măcelărie, este pentru că au crezut într-o ideologie și această ideologie va trebui să fie judecată. Asta aștept", a declarat ea pentru Reuters.

Presupușii complici au fost acuzați de crime precum furnizarea de arme, apartenența la o organizație teroristă și finanțarea terorismului.

Din cei 14 inculpați, trei vor fi judecați în absență și ar putea fi morți. Hayat Boumedienne, partenerul lui Coulibaly în momentul atacului, și frații Mohamed și Mehdi Belhoucine sunt bănuiți că au călătorit în zone din Siria aflate sub controlul Statului Islamic chiar înainte de atacuri.

Printre cei din doc se va număra Ali Riza Polat, despre care anchetatorii susțin că i-au ajutat pe cei trei atacatori să-și adune armele și munițiile. Riscă închisoare pe viață dacă va fi găsit vinovat.

Comentarii