11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalFranța judecă după cinci ani suspecții în uciderea Charlie Hebdo

Franța judecă după cinci ani suspecții în uciderea Charlie Hebdo

 

 

Șaptesprezece persoane au fost ucise în timpul a trei zile de vărsare de sânge care a marcat începutul unui val de violență islamistă care urma să lase zeci de morți.

Pe 7 ianuarie 2015, frații Said și Cherif Kouachi au intrat înarmați în birourile Charlie Hebdo, după o săptămână în care desenele sale, animate, despre rasă, religie și politică au testat limitele a ceea ce societatea ar accepta în numele libertății de exprimare. Au ucis 12 oameni.

A doua zi, Amedy Coulibaly, o cunoștință a lui Cherif Kouachi a ucis o femeie ofițer de poliție. Pe 9 ianuarie a ucis patru evrei într-un supermarket din estul Parisului.

Cei trei atacatori au fost uciși de poliție.

Într-o înregistrare video, Coulibaly a declarat că atacurile au fost coordonate și efectuate în numele Statului Islamic. Al Qaeda din Yemen a revendicat atacul de la Charlie Hebdo.

Zineb el Rhazoui, în 38 de ani, care și-a dat demisia ca jurnalistă la Charlie Hebdo, la doi ani după atac, și-a exprimat speranța că colegii ei uciși vor fi amintiți ca ființe umane blânde și de cultură.

“Dacă (atacatorii) au comis această măcelărie, este pentru că au crezut într-o ideologie și această ideologie va trebui să fie judecată. Asta aștept”, a declarat ea pentru Reuters.

Presupușii complici au fost acuzați de crime precum furnizarea de arme, apartenența la o organizație teroristă și finanțarea terorismului.

Din cei 14 inculpați, trei vor fi judecați în absență și ar putea fi morți. Hayat Boumedienne, partenerul lui Coulibaly în momentul atacului, și frații Mohamed și Mehdi Belhoucine sunt bănuiți că au călătorit în zone din Siria aflate sub controlul Statului Islamic chiar înainte de atacuri.

Printre cei din doc se va număra Ali Riza Polat, despre care anchetatorii susțin că i-au ajutat pe cei trei atacatori să-și adune armele și munițiile. Riscă închisoare pe viață dacă va fi găsit vinovat.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă