5.6 C
București
marți, 6 decembrie 2022
AcasăInternaționalFranța își trimite ministrul Apărării și ministrul de Externe în România

Franța își trimite ministrul Apărării și ministrul de Externe în România

Ministrul francez al Apărării și ministrul francez de Externe sosesc în România, în contextul creșterii tensiunilor între NATO și Rusia.

Ministrul Apărării, doamna Florence Parly, va veni la București și va avea o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă. Întâlnirea celor doi oficiali este programată joi, 27 ianuarie, de la ora 10, la Palatul Victoria. Întâlnirea figurează în programul premierului Ciucă, anunțat de Guvernul României. Amintim că, înainte să fie șef al Guvernului, Nicolae Ciucă a fost ministrul Apărării.

Înainte de întâlnirea cu premierul Ciucă, ministrul francez al Apărării, Florence Parly, va avea o întâlnire cu omologul român, Vasile Dîncu.

Pe de altă parte, Franța a anunțat că și ministrul ei de Externe, Jean-Yves Le Drian, va sosi în România. Ministrul francez de Externe a făcut acest anunț miercuri, 26 ianuarie, fără a preciza data exactă a vizitei în România. El a precizat însă că merge mai întâi în Ucraina, împreună cu ministrul Apărării din Germania, apoi se va opri în România.

Vizitele celor doi miniștri francezi în România au loc la câteva zile după ce președintele Macron anunța că Franța este dispusă să trimită trupe în România. Oficialii români nu au anunțat public dacă acceptă sau nu oferta Franței. Întrebat despre această chestiune, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a răspuns, miercuri, că nu s-au decis nici termenul, nici efectivul militar francez care ar putea fi trimis în România.

Ministrul francez al Apărării poate explica propunerea președintelui Macron

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, anunța că Alianța poate trimite 5000 de militari în estul Europei. Ar fi vorba de „trupe suplimentare” care pot fi trimise rapid, adică în câteva zile. Acest contingent suplimentar al NATO ar putea fi sub comanda Franței.

În acest moment, cei mai numeroși militari străini din România provin din SUA. Efectivul lor ar fi, neoficial, de circa 4000 de oameni. Militari americani se află la Deveselu, la Kogălniceanu și în alte câteva locații.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ce țări cheltuiesc cel mai mult pe masa de Crăciun? Analiză eToro

Familiile din Germania se pot confrunta în acest an cu una dintre cele mai scumpe mese de Crăciun din lume, potrivit unui studiu realizat...

Produse furate din pachetele cu alimente distribuite în județul Vrancea

Situație revoltătoare în Județul Vrancea, acolo unde mai multe pachete cu alimente de la Uniunea Europeană, pentru persoanele dezavantajate, au fost furate. Prin Programul operațional Ajutorarea...
00:08:03

VIDEO: Retrospectiva războiului din Ucraina la final de an

La 24 februarie 2022, Vladimir Putin a ordonat ca zeci de mii de soldați ruși să intre în Ucraina în cadrul unei "operațiuni militare...
Ultima oră
Pe aceeași temă