10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalFranța, în război cu Russia Today și Sputnik

Franța, în război cu Russia Today și Sputnik

Macron, care a venit în fruntea statului în mai 2017, s-a lansat în trecut în atacuri asupra celor două publicații rusești, numindu-le drept organe de influență ce răspândesc propagandă.

“Ne vom dezvolta mijloace legale de protejare a democrației împotriva știrilor false”, a afirmat Macron într-o declație dată presei de Anul Nou.

Instituția audovizualului din Franța va avea puterile întârite pentru a putea “lupta cu orice încercarea destabilizatoare ale televiziunilor controlate sau influențate de puteri străine”, a precizat Macron.

RT și Sputnik au ambele pagini pentru limba franceză, iar în timpul unei conferințe comune cu Vladimir Putin din mai, Macron le-a acuzat de publicarea de “minciuni defăimătoare” și de “propaganda înșelătoare”.

De atunci, RT a lansat un canal de televiziune propriu de limbă franceză, stârnind emoții în rândul organelor de audiovizual.

Macron a spus că au fost făcute încercări intenţionate de a estompa distincţia dintre adevăr şi minciună şi pentru a submina credinţa oamenilor în democraţia liberală.

Macron s-a gândit la Rusia atunci când a făcut acest anunţ. Preşedintele francez a vorbit anterior despre încercările Moscovei de a manipula opinia europenilor şi americanilor.

Vorbind la un eveniment dedicat presei organizat de Anul Nou, Emmanuel Macron a spus că în prezent este posibilă răspândirea de ştiri false pe reţelele de socializare, la un cost de câteva mii de euro. 

„Mii de conturi de propagandă din reţelele de socializare răspândesc în întreaga lume, în toate limbile, minciuni inventate pentru a afecta imaginea unor politicieni, personalităţi, figuri publice, jurnalişti”, a spus Macron.

Astfel, preşedintele francez a propus instituirea unor reguli mai stricte pentru reţelele de socializare în vederea dezvăluirii surselor „aparentelor” ştiri.  

În plus, potrivit lui Emmanuel Macron, vor fi impuse limite în privinţa sumelor care pot fi investite pentru promovarea unor ştiri în reţelele de socializare.

„Ne vom dezvolta legislaţia pentru a proteja democraţia de aceste ştiri false”, a spus el, citat de AFP.

Macron a mai precizat că autoritatea de reglementare a conţinutului audiovizual din Franţa va primi puterea de a „combate orice încercare de destabilizare a posturilor de televiziune controlate sau influenţate de alte ţări”.

În mai, la o conferinţă de presă comună cu preşedintele rus Vladimir Putin, Emmanuel Macron a criticat RT şi Sputnik, acuzându-le că răspândesc o „propagandă înşelătoare”. De atunci, RT a lansat un post de televiziune în limba franceză.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă