4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalFranţa: Cum aplică Google directiva UE privind drepturile de autor

Franţa: Cum aplică Google directiva UE privind drepturile de autor

Compania a anunţat noi reguli care se vor aplica de luna viitoare în Franţa, conform unei legi adoptate în vară de parlamentul francez şi care transpune în legislaţia franceză o directivă europeană privind drepturile de autor. Franţa este prima ţară europeană care aplicată această directivă, adoptată în luna martie.

Noua lege stabileşte în special un ”drept conex” în favoarea editorilor din presa scrisă şi agenţiilor de presă, măsură menită să le aducă acestora venituri în urma preluării conţinuturilor lor de către platformele de internet, pentru a compensa astfel prăbuşirea încasărilor publicitare în cazul presei scrise, în timp ce giganţii internetului, printre care Facebook şi Google, îşi opresc partea leului din încasările publicităţii online.

Adoptarea acestei directive a fost precedată de o intensă luptă de lobby la Bruxelles, unde aşa-numitele GAFA (Google, Apple, Facebook şi Amazon) au recurs la o mobilizare fără precedent pentru a o bloca sub pretextul diminuării libertăţii de exprimare pe internet.

Regulile prezentate de Google pentru a se conforma noii legislaţii franceze au scandalizat presa din Franţa şi guvernul de la Paris. Conform acestor reguli, editorii din presa scrisă franceză vor trebui să decidă în mod individual dacă extrase din conţinuturile lor şi alte imagini vor putea să apară alături de linkuri care trimit către website-urile lor, dar fără să primească bani pentru aceasta. Dacă editorii refuză, respectivele extrase şi imagini nu vor mai fi afişate în rezultatele motorului de căutare, dar vor continua totuşi să fie indexate, însă în acest caz editorii din presa scrisă riscă să-şi vadă diminuat traficul pe website-urile lor.

Ministrul francez al culturii, Franck Riester, a calificat această propunere a Google drept ”inacceptabilă” şi a promis că va căuta o soluţie cu omologii săi europeni. Stabilirea unui drept conex trebuie ”să permită o împărţire justă a valorii produse”, subliniază oficialul francez.

În replică, Google susţine că noile sale reguli sunt în interesul internauţilor, întrucât ele ar împiedica distorsionarea rezultatelor căutărilor de raţiuni comerciale. Google invocă de asemenea traficul pe care-l aduce pe website-urile editorilor din presă şi numeroasele programe, servicii şi stagii de formare prin care susţine presa.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă