Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Franța: Consiliul Constituțional a aprobat subordonarea Parchetului față de Ministerul Justiției

Consiliul Constituțional din Franța a validat vineri un text de lege în baza căruia Parchetul este subordonat ierarhic Ministerului Justiției, informează Agerpres.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 08.12.2017 - 21:08

Criticii acestei măsuri o consideră însă neconformă cu separația puterilor în stat, relatează presa franceză.

În urma sesizării formulate de mai multe organizații ale magistraților, judecătorii Consiliului Constituțional au apreciat că această subordonare este 'conformă Constituției' și că ea nu afectează independența Parchetului. Ei au estimat în verdictul lor că dispozițiile contestate asigură 'o conciliere echilibrată' în raport cu două principii constituționale, respectiv independența autorității judecătorești și prerogativele guvernului care 'determină și conduce politica Națiunii', în special în ceea ce privește acțiunea Parchetului.

Decizia adoptată vineri a fost primită cu păreri diferite de actorii sistemului judiciar, unii susținând că în prezent Constituția franceză nu garantează independența magistraților. În cazul în care Consiliul Constituțional ar fi declarat neconstituțională respectiva prevedere, aceasta ar fi impus și revizuirea unui articol din Constituție ce privește în principal numirile magistraților parchetelor judiciare și sancțiunile disciplinare împotriva acestora.

De altfel, în marele său discurs de la Versailles după învestirea în funcție, președintele Emmanuel Macron a promis o reformă constituțională la acest capitol, în special o reformă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a limita și mai mult intervenția guvernului în numirea magistraților Parchetului.

CSM-ul, alcătuit în Franța din magistrați și alte personalități, dă numai un aviz consultativ pentru numirile în cadrul Parchetului, în schimb în cazul judecătorilor un aviz de conformitate este obligatoriu, astfel că în cazul acestora din urmă executivul nu-și poate impune eventualii candidați.

Această dispută privind independența Parchetului este veche în Franța. Și fostul președinte, socialistul Francois Hollande, a promis o reformă în acest sens, dar niciodată nu a finalizat-o, un motiv fiind printre altele și opoziția Dreptei.

Comentarii

loading...