Franţa: Ce s-a găsit în interiorul avionului F-16 belgian prăbușit

Cei doi piloți de la bordul avionului F-16 belgian prăbuşit în Franţa "au făcut totul pentru a evita zonele locuite", conform AFP

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 25.09.2019 - 20:49

"Pilotul şi copilotul au făcut totul pentru a evita zonele locuite şi s-au ejectat în ultimul moment, la 800 de metri de locul prăbuşirii", a declarat lt. col. Pierre Rio, din cadrul delegaţiei militare a departamentului.

Avionul F-16 a decolat din Belgia în direcţia bazei aeronavale de la Lann Bihoué, din apropiere de Lorient, în vestul ţării. "Avionul nu era înarmat dar avea asupra sa macheta unui element de armament pentru a-i simula 'aerologia' în fază de luptă", a precizat militarul francez. Acest lucru a creat o "dificultate pentru pompierii care au intervenit la faţa locului" pentru că "ei nu ştiau natura acestui element de armament", a precizat lt. col. Rio.

"Mai mulţi locuitori nu s-au putut întoarce la domiciliu"
 

În plus, la aproape o săptămână după accident, mai mulţi locuitori nu s-au putut întoarce la domiciliu. Cei doi proprietari ai unei case atinse de avionul F-16 au fost mutaţi la un adjunct al primarului din comună iar alţi 14 "au fost mutaţi fie într-un hotel, fie la prieteni sau la familie", a declarat subprefectul din Lorient, Pierre Clavreuil.

Circa 50 de militari se află în prezent la locul prăbuşirii pentru operaţiuni de înlăturare a solului îmbibat de hidrocarburi provenite de la avionul F-16 şi pentru a asigura securitatea în perimetrul prăbuşirii. O zonă de interdicţie a zborului a fost înfiinţată pe o rază de 5 km în jurul zonei impactului până la o altitudine de 1.000 de metri pentru a nu afecta ancheta judiciară şi "a evita curioşii".

Curăţarea locului ar urma să necesite între trei şi patru săptămâni. Solul îmbibat cu hidrocarburi va fi tratat de o companie privată şi în locul său va fi adus pământ curat pentru a-l înlocui pe cel excavat pe o suprafaţă de circa 3.000 mp, potrivit autorităţilor franceze. Rămăşiţele avionului deja recuperate, care reprezintă în total trei semiremorci, au fost cedate armatei belgiene pentru a determina cauzele şi circumstanţele prăbuşirii.

Comentarii