Franţa, alături de Marea Britanie şi Germania, caută să salveze acordul de când SUA s-au retras anul trecut şi au reimpus sancţiuni Teheranului.
Preşedintele Emmanuel Macron „reiterează angajamentul faţă de respectarea acordului nuclear din 2015 şi cere Iranului să anuleze acest exces precum şi să evita noi măsuri care ar pune la îndoială angajamentul său faţă de acord”, a informat preşedinţia franceză într-un comunicat.
Preşedinţia a precizat că Macron va lua măsuri în zilele următoare pentru a se asigura că Iranul îşi îndeplineşte obligaţiile şi continuă să beneficieze de avantajele economice ale acestui acord.
Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a anunţat luni că Iranul a depăşit limita impusă rezervelor iraniene de uraniu slab îmbogăţit prin Acordul de la Viena din 2015.
În ripostă faţă de decizia preşedintelui american Donald Trump de a scoate unilateral Statele Unite din acest pact, în mai 2018, şi de a reimpune sancţiuni Iranului, Teheranul a anunţat, la 8 mai, că nu se mai consideră obligat să respecte două praguri stabilite prin Acordul de la Viena – şi anume cel impus rezervelor iraniene de apă grea (130 de tone) şi cel care limitează stocul de uraniu slab îmbogăţit (300 de kilograme).
Teheranul a ameninţat totodată să-şi reia – începând de la 7 iulie – activităţi de îmbogăţire a uranului la un nivel mai mare decât nivelul maxim stabilit prin Acordul de la Viena – şi anume de 3,67% – şi să-şi relanseze proiectul de construire a unui reactor cu apă grea la Arak (centru), dacă celelalte state care sunt în continuare părţi la acord – China, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Rusia – nu îl ajută să ocolească sancţiunile americane ce i-au fost reimpuse.