10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalFostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak se declară insultat

Fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak se declară insultat

În Coreea de Sud, există tendinţa ca şefii de stat să ajungă în faţa justiţiei odată plecaţi de la putere, deseori în urma unei alternanţe politice. Cei patru foşti preşedinţi încă în viaţă au fost cu toţii fie inculpaţi, fie condamnaţi.

Preşedinte din 2008 şi până în 2013, Lee Myung-bak, în vârstă de 76 de ani, este inculpat pentru corupţie, abuz de putere, deturnare de fonduri şi evaziune fiscală.

“Sunt aici cu inima frântă”, a spus el la tribunalul din Seul unde este judecat.

“Am fost şocat de acuzaţia conform căreia aş fi primit mită în schimbul unei graţieri prezidenţiale. Este o insultă pentru mine”, a declarat el.

Lee Myung-bak este acuzat că a acceptat o mită de 11 miliarde de woni (8,6 milioane de euro) între alegerea sa la sfârşitul lui 2007 şi 2012, conform parchetului.

El este astfel suspectat că a fost mituit de grupul Samsung pentru a-l graţia din poziţia de şef al statului pe preşedintele gigantului sud-coreean, Lee Kun-hee, condamnat pentru evaziune fiscală.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă