Fostul preşedinte al Nissan s-a oferit să poarte un dispozitiv de urmărire

Carlos Ghosn (64 de ani), fostul preşedinte al Nissan Motors, s-a oferit să poarte un dispozitiv electronic pentru gleznă, ca să fie eliberat pe cauţiune, după două luni de detenţie în Japonia, pentru presupuse fraude financiare, transmit Reuters şi Associated Press.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 21.01.2019 - 09:27

Purtarea unui asemenea dispozitiv nu este o procedură standard în Japonia, fiind întâlnită în Statele Unite.

Altă clauză din oferta de eliberare pe cauţiune înaintată prevede angajarea de agenţi de pază pentru a-l monitoriza.

În plus, acesta s-a angajat să nu părăsească Tokyo şi să depună drept garanţii acţiunile pe care le deţine la Nissan, potrivit unui purtător de cuvânt al acestuia.

O nouă cerere de eliberare pe cauţiune a fostului preşedinte al Nissan va fi analizată de un tribunal din Tokyo luni, după ce precedenta cerere i-a fost respinsă.

Arestat la 19 noiembrie 2018, Ghosn este suspectat că, în octombrie 2008, a trasferat asupra companiei pierderi de circa 1,85 miliarde de yeni (16,6 milioane de dolari) rezultate din investiţii personale, susţin procurorii. Cei din urmă au declarat că transferul a provocat daune Nissan, care a constituit un depozit de 14,7 milioane dolari, între iunie 2009 şi martie 2012, într-un cont bancar asociat. În plus, la 11 ianuarie, procurorii din Tokyo l-au acuzat pe Ghosn, de două noi abateri financiare: subestimarea sumelor primite drept compensaţii între 2015 şi 2017, arată o declaraţie a avocatului său, Motonari Otsuru.

Ca urmare a acestor acuzaţii, Nissan l-a îndepărtat de la conducere, în timp ce Renault l-a menţinut drept preşedinte al Consiliului de Administraţie şi CEO, cei doi giganţi auto fiind implicaţi într-o alianţă. Ghosn şi-a început mandatul la conducerea Nissan în 1999, la cererea Renault, care deţine 43% din producătorul de automobile japonez.

În schimb, la 25 decembrie, o instanţă din Tokyo l-a eliberat pe fostul director al Nissan, Greg Kelly, după mai mult de o lună de detenţie, unde era reţinut sub acuzaţia de fraudă financiară. Kelly a plătit o cauţiune de 70 de milioane de yeni (640.000 de dolari).

Comentarii