23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalFostul preşedinte al Africii de Sud Jacob Zuma va fi judecat pentru...

Fostul preşedinte al Africii de Sud Jacob Zuma va fi judecat pentru corupţie

Acuzaţiile din cadrul acestui proces sunt legate de o afacere mai veche de vânzare de arme, a informat, duminică, presa din Africa de Sud.

Prima audiere a lui Zuma ar putea avea loc la 6 aprilie la un tribunal din oraşul Durban.

“Citaţiile nu au fost finalizate deocamdată, sperăm că vor fi încheiate şi trimise în cursul săptămânii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei, Hangwani Mulaudzi.

Jacob Zuma este acuzat că a primit bani de la compania franceză Thales, specializată în producerea de arme, în contextul unui contract de armament de aproape patru miliarde de euro încheiat în anul 1999.

Compania Thales a câştigat o parte din acest contract pentru echiparea navelor militare dar este acum incriminată în acelaşi dosar. Acuzaţiile asupra lui Jacob Zuma au fost anulate şi reluate de mai multe ori până acum, relatează AFP.

Dar acum două săptămâni, procurorul general Shaun Abrahams a anunţat că Zuma va fi oficial pus sub acuzare.

“După ce am studiat dosarul, sunt şanse rezonabile ca Jacob Zuma să fie pus sub acuzare cu succes. Un proces mi se pare cel mai potrivit mod de soluţionare a acestei afaceri”, a precizat procurorul general.

Jacob Zuma (75 de ani), a demisionat acum o lună din funcţia de şef al statului, fiind respins chiar de propriul său partid, Congresul Naţional African (ANC), aflat la putere.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă