29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăInternaționalFostul premier Berlusconi, unul dintre liderii coaliției de guvernare din Italia, strânge...

Fostul premier Berlusconi, unul dintre liderii coaliției de guvernare din Italia, strânge relațiile cu președintele Putin

Fostul premier Berlusconi, liderul partidului Forza Italia, din cadrul coaliției de guvernare în Italia, strânge relațiile cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Berlusconi a împlinit 86 de ani pe 29 septembrie 2022. Cu acel prilej, el a făcut o declarație controversată în fața colegilor din Forza Italia. „Am reluat puțin contactul cu președintele Putin… puțin mai mult… În sensul în care, cu ocazia zilei mele de naștere, acesta mi-a trimis 20 de sticle de vodcă și o scrisoare foarte prietenoasă. I-am răspuns trimițându-i sticle de Lambrusco și o scrisoare la fel de amabilă. M-a numit primul dintre cei cinci prieteni adevărați ai săi”, ar fi mărturisit Berlusconi. Potrivit aceleiași declarații, izbucnirea războiului în Ucraina este din vina lui Zelenski, întrucât acesta i-ar fi atacat pe rușii din Donbas.

Declarația lui Berlusconi face parte dintr-o înregistrare publicată de presa din Italia. Apariția acestei informații în spațiul public a pus-o în dificultate pe Giorgia Meloni, premierul Italiei, lidera principalului partid al coaliției de guvernare, din care face parte și partidul lui Berlusconi.

Drept urmare, Berlusconi a revenit asupra declarației sale și a afirmat că el, personal, precum și partidul pe care-l conduce, Forza Italia, respectă poziția NATO și a Uniunii Europene, inclusiv în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Declarația explicativă a lui Berlusconi pare însă menită doar să mușamalizeze scandalul. Un comentariu publicat de Robert Lansing Institute îl descrie pe Berlusconi drept „un atlantist care-l are pe Putin în inima lui”. Un alt partid din coaliția de guvernare, La Liga, condus de Matteo Salvini, este suspectat că a primit ilegal bani din Rusia.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă