Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Fostul lider al juntei militare din Thailanda, a devenit prim-ministru, anulează zeci de legi

Un număr de legi adoptate la sfârșitul loviturii de stat din 2014, au fost anulate la ordinul generalului Prayut Chan-O-Cha, fostul lider al juntei militare devenit prim-ministru după alegerile legislative din martie, conform Reuters.

Share

Lorand Stoica 0 comentarii

Actualizat: 10.07.2019 - 18:55

"Cazurile în curs de examinare la un tribunal militar trebuie să fie transferate către un tribunal civil", a anunţat jurnalul oficial marţi seara, relatează miercuri AFP.

După lovitura de stat din 2014, circa 2.000 de persoane au fost judecate de tribunale militare pentru luări de poziţie anti-juntă sau crime de lezmajestate, ofensă pasibilă de mai mulţi ani de închisoare în Regatul Thailandei.

Însă militarii îşi menţin dreptul de a face percheziţii fără mandat şi de a ţine în arest secret, vreme de şapte zile, orice contravenient în cazuri ce ţin de "securitatea naţională", noţiune vagă ce îngrijorează ONG-urile pentru apărarea drepturilor omului.

"S-ar spune că junta este nesigură că va reuşi să menţină controlul prin reguli democratice şi atunci ei îşi păstrează o carte" (de rezervă) care le permite să aresteze după bunul plac în cazul unor mari manifestaţii ale opoziţiei, comentează Anon Chawalawan de la ONG-ul juriştilor ILaws. "Militarii pot în continuare să convoace oamenii în mod arbitrar, să-i ţină în arest şapte zile şi să le percheziţioneze domiciliile", şi-a exprimat el indignarea.

În căutare de legitimitate în calitate de lider ales, premierul thailandez trebuie să formeze în curând un guvern, ceea ce nu reuşeşte, el fiind nevoit să formeze o coaliţie pentru a obţine o majoritate în parlament.

Acest anunţ intervine în condiţiile în care ONG-uri denunţă atacuri tot mai sistematice împotriva criticilor la adresa acestui guvern format din generali pucişti.

La sfârşitul lui iunie, Sirawith Seritiwat, unul dintre organizatorii protestelor studenţeşti, deja arestat de mai multe ori, a fost bătut la Bangkok în plină zi.

Comentarii

loading...