15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalFostul lider al juntei militare din Thailanda, a devenit prim-ministru, anulează zeci...

Fostul lider al juntei militare din Thailanda, a devenit prim-ministru, anulează zeci de legi

“Cazurile în curs de examinare la un tribunal militar trebuie să fie transferate către un tribunal civil”, a anunţat jurnalul oficial marţi seara, relatează miercuri AFP.

După lovitura de stat din 2014, circa 2.000 de persoane au fost judecate de tribunale militare pentru luări de poziţie anti-juntă sau crime de lezmajestate, ofensă pasibilă de mai mulţi ani de închisoare în Regatul Thailandei.

Însă militarii îşi menţin dreptul de a face percheziţii fără mandat şi de a ţine în arest secret, vreme de şapte zile, orice contravenient în cazuri ce ţin de “securitatea naţională”, noţiune vagă ce îngrijorează ONG-urile pentru apărarea drepturilor omului.

“S-ar spune că junta este nesigură că va reuşi să menţină controlul prin reguli democratice şi atunci ei îşi păstrează o carte” (de rezervă) care le permite să aresteze după bunul plac în cazul unor mari manifestaţii ale opoziţiei, comentează Anon Chawalawan de la ONG-ul juriştilor ILaws. “Militarii pot în continuare să convoace oamenii în mod arbitrar, să-i ţină în arest şapte zile şi să le percheziţioneze domiciliile”, şi-a exprimat el indignarea.

În căutare de legitimitate în calitate de lider ales, premierul thailandez trebuie să formeze în curând un guvern, ceea ce nu reuşeşte, el fiind nevoit să formeze o coaliţie pentru a obţine o majoritate în parlament.

Acest anunţ intervine în condiţiile în care ONG-uri denunţă atacuri tot mai sistematice împotriva criticilor la adresa acestui guvern format din generali pucişti.

La sfârşitul lui iunie, Sirawith Seritiwat, unul dintre organizatorii protestelor studenţeşti, deja arestat de mai multe ori, a fost bătut la Bangkok în plină zi.

Cele mai citite

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă