12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalFost consilier al lui Putin, investitor secret într-o companie energetică americană

Fost consilier al lui Putin, investitor secret într-o companie energetică americană

Alexander Voloșin, fost șef de cabinet al liderului de la Kremlin, deține o participare nedivulgată în American Ethane, companie cu baza la Houston, care a semnat recent un acord de export cu China de câteva miliarde de dolari, acord aprobat de președintele Trump.

Dossier Center, o unitate de cercetare, și The Guardian au efectuat o anchetă asupra intereselor comerciale ale lui Voloșin în SUA. Fost șef de cabinet al lui Boris Elțîn (2000-2003) înainte de a lucra pentru Putin, el face parte dintr-un consorțiu de investitori ruși în afaceri americane cu etan, din care, la un moment dat, făcea parte și oligarhul Roman Abramovici.

Practic, arată The Guardian, principalii beneficiari ai acordului cu China trăiesc și lucrează la Moscova. Unul dintre ei este Voloșin, care a petrecut trei ani alături de președintele Putin și a rămas o figură influentă în politica rusească. Contactele sale occidentale cuprind bancheri, universitari, ziariști, precum și fostul secretar de stat american Henry Kissinger, cel care consiliază Administrația Trump în problema Rusiei.

 

Contracte uriașe cu Beijingul

Ancheta a dezvăluit încercările unui grup de ruși foarte bogați de a investi în domeniul exploatării gazelor de șist din America. Printre aceștia, Mihail Iuriev, fost deputat în Duma, Andrei Kunatbaiev și Constantin Nikolaev.

După două tentative nereușite de foraj, rușii au decis să treacă de la șist la etan, un gaz lichefiat generat prin fracturare hidraulică. La Moscova, Iuriev l-a abordat pe Voloșin, care la rândul lui l-a recrutat pe Abramovici, acesta furnizând 50 milioane de dolari drept capital pentru demararea afacerii.

Cei patru ruși plus Abramovici au devenit coinvestitori în compania American Etha-ne. Houghtaling, avocat și antreprenor din New Orleans, a devenit PDG-ul companiei. Soția lui Houghtaling este rusoaică.

Participarea inițială a lui Voloșin a fost modestă, el investind 1,25 milioane de dolari, primind în schimb 2,5% din noua companie și un loc în consiliul de administrație. Apoi a împrumutat bani pentru a cumpăra acțiuni de la Nikolaev, printr-o firmă din Seychelles, și în prezent participarea sa este de zeci de milioane de dolari.

Rușii au identificat un sit pe coasta Golfului Texas pentru o nouă instalație de producție și de export a etanului. Legătura rușilor cu American Ethane a fost dezvăluită autorităților americane, întreprinderile private nefiind obligate să dezvăluie sursa banilor, potrivit Dossier Center.

Compania s-a străduit să obțină anul trecut megacontractul cu China. În 2014, Abramovici s-a deplasat în SUA pentru a discuta despre investiția sa în gazul etan, a semnat un acord, dar după o săptămână Putin a anexat Crimeea.

Planurile de a anunța participarea lui Abramovici au fost abandonate, Administrația Obama impunând sancțiuni principalilor oligarhi ruși, iar climatul de afaceri s-a răcit. Conducerea firmei a fost silită să alimenteze activele pentru a împiedica -falimentul.

China a fost cea care a insistat pentru contractul cu American Ethane, care reducea  semnificativ dependența Beijingului de gazul rusesc. Totuși, implicarea lui Voloșin în proiect a fost păstrată secretă. Ca fost membru al cercului restrâns al lui Putin, el este considerat PEP (persoană expusă politic), ceea ce însemna că tranzacțiile sale financiare sunt supuse unui examen amănunțit.

 

Rețeaua lui Voloșin în Vest

Ancheta a mai dezvăluit remarcabila rețea de contacte a lui Voloșin în Vest. În afara lui Kissinger, mai este și Thomas Graham, fost consilier al lui George W. Bush și ajutor principal al lui Kissin-ger. Dar legăturile cele mai importante ale lui Voloșin se află la Kremlin.

Voloșin călătorește des în SUA, este membru în consiliul de administrație al think-tank-ului Institutului East-West din New York, iar unul dintre copiii săi a studiat la Boston.

Ziariștii îl caută des pe Voloșin, considerat unul dintre rarii experți moscoviți care dețin secretele funcționării opace a Kremlinului, chiar dacă nu este oficial. Contractul pe 20 de ani dintre American Ethane și China implică livrarea de etan plecând dintr-un terminal situat pe coasta Golfului Texas spre o nouă uzină de etilen din China, transportul fiind asigurat de nave special construite. 

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă