Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Forumul BCE. Conclavul marilor bancheri la Sintra

Membrii instituțiilor monetare centrale și economiști de elită s-au reunit la Sintra, în apropiere de Lisabona (Portugalia), de luni până miercuri, temele principale de discuție fiind situația euro și succesiunea președintelui BCE, Mario Draghi.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 18.06.2019 - 13:04

Marii bancheri ai instituțiilor financiare centrale marchează și sfârșitul unei ere, cea a italianului Mario Draghi, al cărui mandat la președinția Băncii Centrale Europene (BCE) se încheie în octombrie. Considerat salvatorul monedei unice europene, euro, el a fost la conducere în timpul crizei datoriilor din 2012 și a laborioasei reveniri care a urmat.  Participanții la Forumul BCE, bancheri centrali de pe toate continentele, academicieni și economiști au analizat faptul că în câteva luni, BCE va avea o față cu totul diferită, întrucât numeroși dintre membri săi vor fi schimbați. Or, compoziția noii echipe va fi determinantă pentru viitorul Uniunii Monetare și posibil pentru supraviețuirea ei.  Succesorul lui Draghi va trebui să gestioneze delicata retragere a susținerilor monetare , o misiune cu grad mare de risc, cea mai mică eroare de pilotaj putându-se traduce printr-o creștere a taxelor suverane, pe scurt, printr- nouă criză.

Puțin cunoscut marelui public, simpozionul de la Sintra are o importanță specială în lumea marilor bancheri. El s-a „născut” în 2014 cu un scop precis : să contrabalanseze Jackson Hole (Wyoming, SUA) unde, în toate verile de după 1981, bancheri centrali și observatori se întâlnesc sub egida Rezervei Federale (FED) pentru a-și confrunta ideile, departe de tumultul Burselor și a manevrelor politice de la Washington. În acest an, forumul european a reunit peste 100 de participanți, între care Mario Draghi și membrii consiliului său de conducere,  Janet Yellen și Stanley Fischer, foști numărul 1 și respectiv numărul doi la FED,  Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, și economiști de renume internațional ca Laurence Boone, economist șef al organizației de Cooperare și de Dezvoltare Economică (OECD), Gita Gopinath, omologul său la FMI și  Olivier Blanchard, fost economist la Fondul Monetar Internațional. De la crearea sa, Forumul de la Sintra nu a încetat să capete amploare, cu fiecare ediție universitari triați pe criterii profesionale prezentându-și ultimele lucrări în economie. Teme variate – piața muncii, inovație, demografie sau concurență, toate studiile contribuind la înțelegerea funcționării economiei și a modului în care politica monetară o poate influența. 

 

Comentarii

loading...