7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalFMI critică Republica Moldova pentru adoptarea unor măsuri fiscale “regressive și riscante”

FMI critică Republica Moldova pentru adoptarea unor măsuri fiscale “regressive și riscante”

Joi, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat măsurile care ar urma să intre în vigoare de la 1 octombrie. Partidul aflat la guvernare în Republica Moldova susţine că aceste măsuri sunt destinate reducerii mărimii economiei subterane. Cetăţenii cu un venit lunar mai mic decât echivalentul a 95 de dolari nu vor mai plăti impozit pe venit. Amnistia permite oamenilor să înregistreze active fără a furniza documente de provenienţă, atât timp cât plătesc o taxă de 3%.

“Conform opiniei preliminare a FMI, recent aprobatul pachet de iniţiative fiscale şi amnistiere a capitalului nu este în linie cu obiectivele programului pe termen lung sprijinit de FMI. În mod specific, măsurile adoptate vor avea efecte negative asupra sistemului fiscal, pot submina respectarea obligaţiilor fiscale şi prezintă riscuri fiscale semnificative”, a afirmat Volodymyr Tulin, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a afirmat că de aceste măsuri vor beneficia cel mai mult persoanele cu venituri scăzute şi medii şi a dezminţit că sunt destinate să-i ajute pe cei bogaţi.

Ambasada Statelor Unite la Chişinău a anunţat că este “extrem de dezamăgită” de decizia Parlamentului. “Legea privind declararea voluntară şi stimulentele fiscale (numită legea amnistierii capitalului) legalizează furtul şi corupţia şi va afecta de asemenea mediul de afaceri din Republica Moldova. Cetăţenii ţării au avut deja de suferit din cauza infracţiunilor financiare majore. Vinovaţii trebuie pedepsiţi, nu încurajaţi. Oamenii din Republica Moldova merită mai mult”, se arată în comunicatul Ambasadei Statelor Unite la Chişinău.

Veaceslav Ioniţă, de la think tank-ul IDIS-Viitorul Institute, susţine că în urma adoptării acestor măsuri bugetul va fi privat de 2,6 miliarde lei moldoveneşti (157 milioane de dolari). “Evident, exprimându-ne eufemistic, aceste măsuri provoacă îngrijorări serioase Fondului Monetar Internaţional”, a declarat Veaceslav Ioniţă.

Luna trecută, Republica Moldova a primit o nouă tranşă, de aproape 34 milioane de dolari, de la Fondul Monetar Internaţional. Acordul pe trei ani cu Republica Moldova a fost aprobat de Consiliul director al FMI la 7 noiembrie 2016, Republica Moldova având acces la o sumă totală de circa 178,7 milioane de dolari.

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă