9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalFiul unui fost ministru Sud-Coreean de Externe fuge în Coreea de Nord

Fiul unui fost ministru Sud-Coreean de Externe fuge în Coreea de Nord

Potrivit unor estimări, peste 30.000 de nord-coreeni au fugit din calea sărăciei şi reprimării în Coreea de Sud de la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953). Însă dezertările în sens invers sunt extrem de rare.

Choe In-guk, fiul unui fost ministru de Externe Choe Dok-shin, mort în 1989, la trei ani după ce a ajuns în Coreea de Nord împreună cu soţia sa, a aterizat la Phenian sâmbătă, potrivit site-ului oficial nord-coreean Uriminzokkiri.

Într-o înregistrare video filmată pe aeroport şi publicată de site duminică, Choe, în vârstă de 72 de ani, spune că a venit în capitala nord-coreeană ”să locuiască în ea”.

”Nu reuşesc să-mi găsesc cuvintele pentru a-mi exprima recunoştinţa faţă de Republica ce mă primeşte cu braţele deschise”, spune el.

Choe mai spune că a hotărâr să trăiască în Coreea de Nord pentru ”a răspunde dorinţei” părinţilor săi.

Ministerul sud-coreean al Unificării a anunţat că nu ştia nimic despre această dezartare înainte de publicarea articolului şi a subliniat că nu urmăreşte faptele şi gesturilor persoanelor, ”pentru că respectă libertatea de mişcarre”.

Un număr mic de sud-coreeni într-o situaţie economică dificilă au plecat în Nord, în trecut. Unii au fost trimişi înapoi în Sud de către Phenian, care a apreciat că ei erau indezirabili în nevoile sale de propagandă.

Anul trevut doi sud-coreeni au fost repatriaţi, a dezvăluit ministerul, fără să facă alte precizări.

Phenianul, supus unor dure sancţiuni ONU din cauza programelor sale nuclear şi balistic, îi cataloghează pe transfugii nord-coreeni trecuţi în Sud drept ”gunoaie umane”.

Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...
Ultima oră
Pe aceeași temă