12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalFinancial Times dezvăluie planurile procuraturii americane împotriva lui Donald Trump

Financial Times dezvăluie planurile procuraturii americane împotriva lui Donald Trump

În afara funcției și fără protecția președinției, Trump se confruntă cu pericole legale pe mai multe fronturi penale. În Georgia, procurorii au lansat investigații separate cu privire la încercarea sa aparentă de a răsturna alegerile din noiembrie, când l-a sunat pe cel mai înalt oficial al statului și i-a cerut într-un apel telefonic din ianuarie să „găsească” mai multe voturi pentru el. Între timp, la Washington, procurorii locali și federali examinează dacă fostul președinte poate fi judecat pentru rolul său în instigarea insurecției din 6 ianuarie pe Capitol Hill.
 
Dar cea mai gravă amenințare poate fi ancheta penală efectuată de Cyrus Vance, procurorul din districtul Manhattan. Aceasta a început în 2018 ca răspuns la dezvăluirile media potrivit cărora fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, ar fi făcut plăți de 130.000 de dolari unei foste actrițe de film pentru adulți care a susținut că a avut o relație extraconjugală cu Trump. De atunci ancheta a evoluat pentru a se concentra asupra posibilelor fraude bancare și de asigurări a Organizației Trump.
 
În special, Vance și echipa sa explorează dacă organizația ar fi comis fraude umflând cu bună știință valorile unor proprietăți pentru a asigura împrumuturi bancare sau asigurări în condiții favorabile, în timp ce le-a subestimat pentru a minimiza impozitele. Trump a acuzat acea anchetă – și o altă anchetă civilă paralelă efectuată de procurorul general din New York, Letitia James – ca o „vânătoare de vrăjitoare” partizană.
 
Acum, atenția procurorilor se îndreaptă către Allen Weisselberg, considerat de avocatul devenit denunțător, Michael Cohen, o cheie unică de expunere a finanțelor complicate ale afacerii de familie. „Niciun bănuț nu a intrat în organizația Trump sau a ieșit din organizația Trump, fără ca aceasta să traverseze biroul lui Allen Weisselberg”, spunea Cohen, care a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru infracțiuni rezultate din plățile bănești. Financial Times a dezvăluit că autoritățile au intensificat cercetările lor asupra lui Weisselberg și a unora dintre membrii familiei sale în ultimele luni, foști procurori justificând pentru FT drept o încercare de a forța cooperarea sa. S-ar putea dovedi valoros ca martor, au transmis aceștia, într-un caz care s-ar putea baza pe arhiva registrelor contabile. În calitate de om al numerelor lui Trump, el ar putea vorbi și despre intențiile șefului său care nu folosea e-mailul și rareori își punea directivele în scris.
 
„Au nevoie de martori pentru a conecta aceste puncte”, spune Daniel Horwitz, fost procuror în biroul DA din Manhattan, care conduce acum practica gulerelor albe la firma de avocatură McLaughlin & Stern.
 
Conform lui Horwitz, citat de Financial Times,  a-l convinge să schimbe părțile este mai puțin o artă de procuror decât o chestiune de calcul rece. „Analiza este aceeași pentru oricine este presat să denunțe”, spune el, „și anume: care este toleranța lor față de consecințele nefaste dacă nu denunță?”
 
Unii observatori legali sunt sceptici. „M-aș fi așteptat ca determinarea [n.r. de  a-l întoarce împotriva lui Trump] lui Weisselberg să fie o bătălie ascendentă”, spune Daniel R Alonso, care a fost asistent de top al procurorului Vance și practică acum la Buckley, menționând că legea statului New York tinde să fie mai puțin înspăimântătoare pentru inculpați decât legea federală . „Dacă ar fi să speculez, aș spune că nu se răzgândește pe propria răspundere. Dar acest lucru s-ar putea schimba, desigur, dacă membrii familiei sale sunt în pericol. ”Așa că Weisselberg este în acord cu Trump, spune o persoană care îl cunoaște, că a renunțat la băutură din respect pentru Donald, al cărui frate, Fred Jr, a murit de alcoolism în 1981. Un altul l-a descris ca un „soldat Donald Trump” care ar „merge prin foc” pentru șeful său. „Pentru a fi acolo pentru totdeauna trebuie să ai o loialitate totală, nemuritoare, care transcende înțelegerea umană”, explică această persoană.
 
Dar pentru Weisselberg, deznodământul poate fi schimbător, datorită fostei sale nore, Jennifer.
 
Ea a fost angajată într-o luptă amară de divorț cu Barry Weisselberg, care a început în 2017, pierzând custodia celor doi copii ai lor în acest proces, pe care aceasta îl contestă.
 
În ultimele zile, Jennifer a predat trei cutii de evidențe financiare personale anchetatorilor procurorilor din districtul Manhattan și a angajat un contabil criminalist pentru a examina alte documente pentru posibile dovezi. „Are o serie de documente financiare care prezintă interes”, spunea avocatul ei, Duncan Levin.

Fostul avocatul al lui Donald Trump, Michael Cohen

Depunând mărturie în fața Congresului în 2019, Cohen l-a menționat pe Weisselberg de peste 20 de ori, oferind o privire asupra uneia dintre sarcinile mai dificile efectuate de directorul financiar al Organizației Trump.  Când i s-a acordat imunitate limitată de către biroul avocatului SUA pentru districtul sudic al New York-ului, pentru a depune mărturie în cadrul anchetei de bani, mulți au interpretat cooperarea sa cu procurorii federali că Weisselberg, în cele din urmă, l-ar fi trădat pe șeful său.
 
Acum se pare că mărturia lui Weisselberg a fost îndreptată în mod clar către Cohen – un om care a jurat cândva că va „lua un glonț” pentru Trump înainte de a se întoarce în cele din urmă împotriva lui.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Comerţul agroalimentar al Uniunii Europene, excedent de cinci miliarde de euro în ianuarie 2024

Comerţul agroalimentar din UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, conform celui mai recent raport lunar privind evoluția importurilor și a...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă