6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalFINANCIAL TIMES Detenția lui Alexei Navalny testează sprijinul activistului rus

FINANCIAL TIMES Detenția lui Alexei Navalny testează sprijinul activistului rus

La mai puțin de 24 de ore după ce Navalny a fost condamnat la 30 de zile de închisoare și amenințat cu mai mulți ani de închisoare, susținătorii săi au lovit înapoi publicând o investigație video de două ore care expune un grup de oligarhi care au finanțat construirea unui palat fastuos pentru președintele Rusiei. Palatul s-ar afla pe coasta Mării Negre a țării, echipat cu patinoar interior de hochei pe gheață, teatru, cazinou și tunel secret spre plajă.
 
Ancheta, care a fost vizionată de mai mult de 37 de milioane de ori de marți după-amiază, a fost un memento puternic al amenințării pe care militantul anticorupție îl reprezintă pentru regimul lui Putin, calmând temerile că echipa de anchetatori și organizatorii comunității, în vârstă de 44 de ani, ar putea fi liniștită sau suprimată prin detenția liderului lor.
 
Încarcerea sa va face ca lupta lui Navalny pentru alegerile electorale să fie destul de dificilă. Dar capacitatea militantului carismatic de a suscita indignarea populară prin exemple de presupuse corupții guvernamentale și de a mobiliza zeci de mii în proteste de stradă a reprezentat de mult o provocare majoră pentru Kremlin, scrie Financial Times.
 
Încercările de a-l înlătura prin detenție temporară, dosare penale și – potrivit lui Navalny și o serie de guverne occidentale – o tentativă de asasinat în Siberia folosind agentul nervos novichok în august anul trecut au eșuat.
 
Cu toate acestea, arestarea din această săptămână, sub acuzația că a încălcat condițiile unei pedepse cu închisoarea cu suspendare, care l-ar putea condamna la un total de trei ani și jumătate în spatele gratiilor, va testa cât de populari sunt Navalny și echipa lui printre cetățenii de rând din Rusia și dacă încarcerarea sa îi va înăbuși mișcarea sau se va dovedi un apel puternic împotriva regimului de 21 de ani al lui Putin.
 
 
Într-un mesaj adresat adepților săi înregistrat cu puțin timp înainte de a fi dus luni la renumita închisoare Matrosskaya Tishina din Moscova, Navalny și-a îndemnat susținătorii să protesteze sâmbătă.
 

,,Agenturile străine” 
 

O încercare dură de a suprima protestele, combinată cu arestarea lui Navalny și a zeci de susținătorii săi în această săptămână, poate marca începutul unei represiuni reînnoite a vocilor opoziției. Kremlinul se pregătește pentru alegeri parlamentare în septembrie, cu guvernarea Rusiei Unite la sondaje minime istorice, datorită unei economii muribunde și a scăderii veniturilor reale.
 
„Folosirea armelor chimice împotriva – și detenția ulterioară – a celui mai proeminent critic al Kremlinului, Alexey Navalny. . . sugerează un mediu civic și politic din ce în ce mai restrictiv în Rusia înainte de alegerile din Duma de Stat din septembrie ”, a declarat pentru Financial Times Andrius Tursa de la Teneo, un consultant de risc politic.
 
Kremlinul a negat orice rol în atacurile asupra lui Navalny și a susținut că ar fi putut fi otrăvit în afara Rusiei. De asemenea, a negat faptul că Putin este proprietarul de facto al palatului Mării Negre.
 
Putin a semnat noi legi care ar putea fi utilizate pentru a viza adversarii politici și cei care susțin sau sunt susținuți de organizația lui Navalny, marcându-i drept „agenți străini”. Acesta este un termen încărcat cu conotații de spionaj și care poartă cu sine grave ramificații birocratice și legale.
 
 
 
Vyacheslav Volodin, președintele parlamentului rus și un aliat apropiat al lui Putin, a declarat marți camerei că Navalny „este susținut de servicii speciale străine”, în timp ce Gennady Zyuganov, liderul partidului comunist rus, a susținut că a fost trimis înapoi în țară pentru a incita la insurectie. Vladimir Zhirinovsky, liderul partidului liberal naționalist, a cerut ca el să fie alungat în „tundra nordică, unde păsările îngheață și cad la pământ la mijlocul zborului”.
 
Comuniștii și liberalii democrați sunt membri ai „opoziției sistemice”, care oficial nu fac alianțe cu Rusia Unită, dar primesc sprijin din partea regimului lui Putin și aproape întotdeauna susțin politicile Kremlinului.
 
„Nu regret că m-am întors. . . Refuz să tolerez nelegiuirea săvârșită de autoritățile din țara mea ”, a scris marți Navalny într-o postare pe Instagram de la închisoare. 
 
„Ticăloșii din Kremlin. . . ne împart în trei coloane: cei care tac; cei care înțeleg, dar tac; și cei care refuză să tacă și să lupte ”, a scris el. „A treia coloană îi sperie. . . Îi îndemn pe toți să aleagă coloana corectă. ”
 
Navalny este boicotat de canalele de televiziune controlate de stat și prietenoase Kremlinului, iar Putin nu-i spune numele. Propagandiștii statului îl resping ca necunoscut sau detestat în afara cercurilor liberale din Moscova.
 
 
 
 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă