Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Keiko Fujimori, șefa opoziției peruviene, a fost arestată în cadrul scandalului de corupție Odebrecht

Fiica lui Alberto Fujimori, arestată pentru corupție

Keiko Fujimori, fiica fostului președinte Alberto Fujimori, șefa opoziției peruviene, a fost arestată în cadrul scandalului de corupție Odebrecht, gigantul brazilian al BTP, care a plătit mită pentru a obține contracte în America Latină.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 15.10.2018 - 16:39

Keiko, 43 ani, a fost arestată la cererea Parchetului când se pregătea să meargă pentru a fi audiată de un judecător asupra finanțării campaniei sale electorale la prezidențialele din 2011. Mandatul de arestare vizează alte 20 de persoane, între care liderii partidului lui Keiko Fijimorii, Fuerza Popular.

Justiția suspectează că formațiunea politică a primit bani de la societatea Odebrecht, aflată în centrul unui scandal de corupție care a afectat întreaga regiune. Această companie braziliană de vârf în domeniul construcțiilor a recunoscut că ani de zile a dat comisioane pentru a obține contracte în țări de pe continentul sud-american.

 

Finanțări de milioane de dolari

Procurorul Jose Domingo Perez a acuzat-o pe Keiko Fujimori  că ar conduce o „organizație criminală” în sânul formațiunii sale care domină Parlamentul peruvian. Ea a fost plasată în arest provizoriu 10 zile pe baza informațiilor primite de Parchetul peruvian de la omologul brazilian privind finanțări de 1,2 milioane dolari. Scrutinul din 2011 a fost câștigat de Ollanta Humalo, acuzat la rândul său că a primit trei milioane dolari de la Odebrecht pentru campania electorală.

Potrivit declarațiilor fostului șef al Odebrecht în Peru, Jorge Barata, a remis bani celor doi responsabili ai partidului lui Keiko Fujimori. Barata a mai mărturisit că a dat bani pentru campaniile electorale ale lui Humala (2011-2016), Alejandro Toledo (2001-2006) și Pedro Pablo Kuczinski, fostul șef de stat ales în 2016, care a demisionat în martie pe fondul scandalului de corupție. Toți au negat că au primit bani de la Odebrecht.

Keiko, după înfrângerile la prezidențialele din 2011 și 2016, conduce opoziția peruviană în contextul rivalității cu fratele ei mai mic,  Kenji, devenit o personalitate politică de prim rang.  Arestarea lui Keiko intervine când justiția peruviană a anulat miercurea trecută grațierea fostului președinte Alberto Fujimori (1990-2000), de atunci el fiind spitalizat într-o clinică din Lima sub supraveghearea poliției.

Fostul om-forte al țării, grațiat în decembrie trecut din motive de sănătate, ispășea o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru crime contra umanității și corupție. Eliberarea sa anticipată - după 12 ani de detenție - a generat o criză politică  și vii proteste ale organizațiilor pentru drepturile omului și ale victimelor represiunii regimului Fujimori.

 

Multinaționala corupției

Gigantul brazilian al BTP, Odebrecht, este la originea unei vaste scheme de corupție care afectează mai multe state: Venezuela, Argentina, Columbia, Guatemala, Mexic, Peru, Honduras, unde justiția a lansat anul trecut o anchetă de amploare. Un tsunami al corupției care s-a abătut asupra a zeci de țări din America de Sud  și a traversat Atlanticul pentru a lovi Angola și Mozambic. 

În anii 2000 Odebrecht a devenit o multinațională a corupției cu un departament creat doar în scopul gestionării tranzacțiilor ilicite.

Odebrecht a fost fondată în 1941 de Norberto Odebrecht, fiu de imigranți germani. El a făcut dintr-o firmă de construcții moștenită de la tatăl său, aflată în pragul falimentului, o companie prosperă, profitând de dezvoltarea țării după război.

A obținut contracte în tot ce privea șosele, baraje, aeroporturi sau cartiere rezidențiale și asta datorită relațiilor strânse întreținute cu guvernele succesive inclusiv cu dictaturi militare.

Comentarii

loading...