Facebook a retras 103 conturi ''false'' legate de armata pakistaneză

Facebook a anunţat luni că a retras 103 pagini, grupuri şi conturi false, legate de armata pakistaneză şi destinate să-i manipuleze pe internauţi, ce puneau în evidenţă utilizarea reţelelor sociale de către militari în scopul propagandei, relatează AFP şi DPA.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 01.04.2019 - 19:12

Într-un comunicat, şeful departamentului de securitate cibernetică al gigantului american, Nathaniel Gleicher, a precizat că respectivele conţinuturi aveau un ''comportament neautentic şi coordonat pe Facebook şi Instagram'' şi că ''această reţea venea din Pakistan''.

''Cu toate că responsabilii acestei activităţi au încercat să-şi ascundă identitatea, ancheta noastră a dezvăluit că ea era legată de angajaţi ai ISPR (departamentul de media) al armatei pakistaneze'', a declarat Gleicher.

Unele din paginile folosite de către aceste ''conturi false'' erau în favoarea armatei, altele se ocupau de Kashmir, regiune divizată între India şi Pakistan care a provocat două războaie între ţările vecine. Putea fi vorba de asemenea despre pagini de ştiri, potrivit comunicatului.

În total, aproximativ 2,8 milioane de conturi urmăreau una sau mai multe din aceste pagini, a precizat sursa.

De exemplu, o copie de ecran realizată de Facebook arată o pagină numită ''armata pakistaneză: CEA MAI BUNĂ''. O altă postare îl prezintă pe premierul pakistanez Imran Khan drept făuritor de pace.

''Acţionăm constant pentru a detecta şi pentru a stopa comportamentele coordonate neautentice, deoarece nu vrem ca serviciile noastre să fie folosite pentru a-i manipula pe oameni'', a comentat Gleicher.

Comunicatul Facebook permite o privire asupra eforturilor depuse de către armată de a da o imagine pozitivă Pakistanului, care a fost afectat timp de un deceniu de numeroase atentate comise pe teritoriul său.

În timp ce securitatea s-a ameliorat net, ţara, care se confruntă cu dificultăţi financiare, încearcă să promoveze turismul şi să atragă investiţii străine.

În vară, armata pakistaneză a provocat senzaţie explicând că ea controlează strâns reţelele sociale.

Numeroşi jurnalişti şi apărători ai drepturilor omului au deplâns în mod anonim faptul că reţelele social fac obiectul unei cenzuri crescânde din partea militarilor, într-o ţară în care conţinuturile împotriva ''gloriei islamului sau a integrităţii, securităţii şi apărării Pakistanului'' sunt ilegale.

Comentarii